Åskådare som inte vågade lämna Stade de France efter terrordåden utanför arenan den 13 november 2015 samlades på fotbollsplanen där Frankrike och Tyskland spelat. Arkivbild.
Åskådare som inte vågade lämna Stade de France efter terrordåden utanför arenan den 13 november 2015 samlades på fotbollsplanen där Frankrike och Tyskland spelat. Arkivbild.

På söndag hedrar Frankrike offren för de fasansfulla terrordåden i Paris för ett år sedan. Ett av de avskyvärda brotten ägde rum utanför Stade de France.Men något ökat säkerhetspådrag kring det svenska landslaget räknar inte säkerhetsansvarige Janne Gustavsson med.

Dåden i Paris den 13 november förra året, utförda av islamistiska terrorister och med syftet att döda så många människor som möjligt, ledde till att Frankrikes president François Hollande införde undantagstillstånd. Det har sedan dess förlängts och gäller till 27 januari nästa år.

När kvalet till VM i Ryssland lottades föll det sig att Frankrike skulle möta Sverige på nationalarenan i förorten Saint-Denis på dagen ett år efter tragedierna.

"Ett bra beslut"

Kort senare fick Frankrike igenom önskemålet att istället spela två dagar tidigare.

– Jag var inte med i den diskussionen och har inga synpunkter på det mer än att det var ett bra beslut. Det symboliska värdet får nu ligga på att hedra offren och anhöriga istället den dagen och så spelar vi fotboll den 11:e i stället, säger Janne Gustavsson.

Säkerhetsarbetet var omfattande under EM i Frankrike i somras och Gustavsson litar fullt och helt på att de franska myndigheterna kan garantera säkerheten kring landslaget och dess korta vistelse i Paris.

– Vi spelade en match där (Stade de France) och andra matcher i Frankrike och det var en viss hotbild mot det evenemanget men det gick jättebra. Den franska polisen skötte säkerhetsarbetet väldigt bra, på ett seriöst sätt samtidigt som man höll en nivå som gjorde att det inte störde idrottsevenemanget.

– Jag tror att det kommer att vara lika bra på fredag, säger Gustavsson

TT: Har du någon genomgång om säkerheten med spelarna inför matchen?

– Jag har inte haft det hittills och jag har inte fått några frågor från någon spelare och inte från någon ledare heller. Jag tror att det beror på att EM ligger ganska nära och där hade jag en genomgång med hela gruppen, en för spelarna och en för ledarna. Jag ska prata med ledningsgruppen om vi ska ha någon nu. Om det är så att spelarna sover bra, mår bra, så finns det ingen anledning att stirra till det.

Inga restriktioner

– Jag tror att det är så att spelarna har förtroende för att förbundet, jag och mina kollegor har koll på läget. Skulle det vara något de behöver veta, talar vi om det.

TT: Det finns inga restriktioner för spelarna i Paris?

– Nej, men vi rör oss inte på stan eller utan eskort. Skulle det vara så gäller undantagstillståndet för oss som alla andra, att man måste ha en giltig legitimation på sig om man blir stoppad, kontrollerad, visiterad eller utfrågad, säger Gustavsson.

Landslaget reser till Paris från lägret i Marbella senare idag. På söndag reser truppen vidare från Paris till Budapest där man spelar mot Ungern på tisdag kväll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset