En 33-årige man som misstänks för förberedelse till terrorbrott häktades på torsdagen av tingsrätten.
En 33-årige man som misstänks för förberedelse till terrorbrott häktades på torsdagen av tingsrätten.

En 33-årig man har häktats misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen häktas på den lägre misstankegraden men mycket lite är känt om varför åklagaren riktar misstankar mot mannen.

Hängslen och svångrem: "Det är synnerligen viktigt att han blir kvar".

Inför torsdagens häktningsförhandling spelade åklagaren Ewamari Häggkvist säkert och anförde såväl den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, som på sannolika skäl misstänkt, den högre graden av misstanke.

Ur åklagarens perspektiv visade sig det vara ett klokt drag: Tingrätten köpte inte den högre misstankegraden och den 33-årige mannen kan därför hållas frihetsberövad i högst en vecka.

– Det här är ett av de mest allvarliga brott man kan bli anklagad för, och ändå accepterade inte tingsrätten att det skulle vara sannolika skäl. Man får på sig en vecka, annars ska han släppas, sa 33-åringens försvarare Leif Silbersky till TT när tingsrätten efter närmare en timme av överläggningar väl meddelade sitt beslut.

Allvarlig fruktan

Åklagaren Ewamari Häggkvist har varit fåordig om utredningen. Utöver brottsrubriceringen, förberedelse till terroristbrott, har hon inte lämnat ut någon information alls om varför hon misstänker 33-åringen för ett brott som innebär att gärningsmannen har planerat att "injaga allvarlig fruktan hos en befolkning" eller omkullkasta en stats demokratiska institutioner.

På torsdagen undvek åklagaren helt att svara på frågor och uttalade sig istället i ett kortfattat pressmeddelande som innehöll en upprepning av den oprecisa information som tidigare lämnats till pressen: "Brottet ska ha ägt rum mellan 1 september och 13 november 2016 i Stockholms och/eller Uppsala län".

"Nu arbetar vi vidare med utredningen", sa Ewamari Häggkvist vidare i meddelandet.

Intresserad av bilar

För tre år sedan dömdes 33-åringen till dagsböter för ett mindre allvarligt brott. Han har ordnad ekonomi, är född och uppvuxen i Storstockholmsområdet, är intresserad av bilar och har tidigare arbetat som bärgare.

Leif Silbersky påpekade i rätten att ingenting i 33-åringens bakgrund vittnar om att han skulle vara benägen att använda våld mot andra människor.

Samtidigt avslöjade den antirasistiska tidningen Expo på torsdagen att mannen så sent som förra året skrev hatiska kommentarer mot romer i en sluten Facebookgrupp. I kommentarerna uppmanar han till handling och letar efter meningsfränder för att "driva bort asen".

Invandrarkritiskt

Han skriver i ett annat inlägg att han är "en jävel på att planera".

– Han har uttryckt sig osnyggt på Facebook, invandrarkritiskt, kritiskt till Socialdemokraterna och för Sverigedemokraterna. Det är det enda jag kan tänka mig ligger bakom det här, har en person som står mannen nära sagt till TT.

Delar av 33-åringens familj var på plats i säkerhetssalen på torsdagen. Genom pansarglaset tecknade de sina hälsningar till honom. När rätten meddelat beslutet att låta häkta mannen svarade han sina släktingar genom att blinka med ena ögat.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Häktningsförhandlingar hålls i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset