En grannfejd på norska Nesøya för två år sedan ledde till att ena parten delade en bod i två delar. Arkivbild.
En grannfejd på norska Nesøya för två år sedan ledde till att ena parten delade en bod i två delar. Arkivbild.

Ofta börjar det med något litet. Sedan kommer kanske en hämnd och irritationen byggs upp. Grannfejder är ett vanligt fenomen och lösningen är kanske enklare sagd än gjord.– Det gäller att börja prata med varandra, säger Terese Wallinder på Villaägarnas riksförbund.

Ibland går grannfejder ända till rättegång. Nyligen dömdes en värmlänning till villkorlig dom för ofredande av sina grannar. Tidigt varje morgon hade han kört sin högljudda åkgräsklippare för att hämta tidningen. Själv hävdade mannen att han behövde ta gräsklipparen till hjälp eftersom han lider av sviktande hälsa. Något som tingsrätten inte fann något stöd för, uppger SVT Nyheter Värmland.

Skaffade galande tupp

Mannen ska ha haft ett särskilt ont öga till ett grannpar. Enligt paret har mannen bland annat tutat med hockeytuta, gjort kräkljud till grannfrun, torrkört sin motorsåg, hamrat på plåt, stört paret när de haft gäster genom hög musik och att köra gräsklipparen nära tomtgränsen, skaffat en tupp som gal varje morgon, tutat med bilen när han kört förbi och förolämpat paret med ord som "misslyckad abort" och "hemorrojden".

Mannen nekar, men medger att han kan ha sagt att grannfrun var "fet" och hävdar att paret å sin sida kallat honom för "pillergubbe" och "knarkare", skriver Aftonbladet.

Kontakta kommunen

Terese Wallinder, jurist och chef för medlemsrådgivning på Villaägarnas riksförbund, berättar att det är ganska ovanligt att konflikter i grannskapet drivs vidare som brottmål till domstol.

– Många försöker göra polisanmälan, men det är ovanligt att polisen väljer att gå vidare med det, säger hon.

En mer vanlig och lättframkomlig väg om en fejd inte går att lösa är, enligt henne, att ta kontakt med sin kommun.

Träd vanligt problem

Hon berättar att det är rätt vanligt att människor kontaktar förbundet om störande grannar, men det är sällan så extremt som i gräsklipparfallet. Ofta handlar det om skuggande träd och häckar, fallna löv, tomtgränsfrågor eller snö som skottas in på annans tomt.

En konflikt startar inte sällan med en liten sak. Kanske ett träd som hänger in över tomten som grannen vägrar ta ner och därefter en störande handling tillbaka.

– Man arbetar upp en irritation mot varandra. Det är inte juridik, mer psykologi, säger Terese Wallinder.

För att undvika att en fejd trappas upp ger hon följande råd:

– Det gäller att börja prata med varandra. Och även om någon påpekar något, att man inte har taggarna utåt utan lyssnar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset