En liten internetoperatör i Louisiana i USA har tröttnat på att jaga piratnedladdare gratis. Jerry Scroggin, ägare till Bayou Internet and Communications kräver nu att hans företag får betalt av underhållningsindustrin om han ska lämna ut illegala fildelare, skriver Cnet.

I USA har nu de största skiv-, tv- och film-bolagen bytt taktikt. Istället för att ge sig efter enskilda fildelare och försöka stämma dem så samarbetar de med internetoperatörer, och låter operatörerna leta upp och stänga av fildelare.

Men att jaga fildelare kostar pengar. Om man som Jerry Scroggin har drygt 12 000 kunder är det inte heller bara att stänga av dem för att något tv-bolag säger att någon laddat ner någon olagligt, varje kund är värd sin vikt i guld för Scroggin. Därför svarar han likadant på alla de krav som kommer från upphovsrättsinnehavare.
– Jag frågar efter deras faktureringsadress. Oftast hör jag aldrig av dem igen, säger Jerry Scroggin, till Cnet.

Problemet för Jerry Scroggin är att han inte har samma kundunderlag som operatörer som AT&T eller Comcast, med miljontals kunder. En kund som tecknar ett treårsavtal och betalar 40 dollar i månaden är oerhört värdefull för Scrogins företag. Och enligt underhållningsindustrins nya tänk ska Scroggin bara stänga av kunder från hans nätverk så fort ett krav kommer från en upphovsrättsman.
– Oftast finns det väldigt lite bevis för att ett brott begåtts. Och om det var något livshotande skulle jag hjälpa till direkt. Vi har arbetat med FBI vid botattacker och liknande. Vi skulle hjälpa polisen direkt om det var de som frågade, säger han till Cnet.

Jerry Scroggin har nu tröttnat på att få hotbrev från Hollywood, och han är trött på att arbeta gratis.
– Det kostar oerhört mycket att ha välbetalda tekniker som letar IP-nummer. Dessutom är det så oerhört lätt att dölja sitt IP-nummer i dag, något som gör det ännu dyrare.

Jerry Scroggin säger att han gärna hjälper industrin, de har en rätt att försvara sin egendom, men inte att säga åt honom att det är hans jobb att göra, det säger han. Men om Jerry Scroggin och andra mindre operatörer i USA ska hjälpa till i underhållningsindustrins krig mot piraterna vill operatörerna ha betalt för sin tid.
– Det måste finnas ett bättre sätt att göra det här än att HBO (tv-bolag, red anmärkning) skickar hotbrev till mig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset