Nu är Liv 13 år. På den inflikade bilden syns Livs hand som kniper runt mamma Helenes finger.
Nu är Liv 13 år. På den inflikade bilden syns Livs hand som kniper runt mamma Helenes finger.

Liv Jerkersdotter vägde bara 564 gram när hon föddes 18 veckor för tidigt. Allting talade emot henne. Nu har Liv fyllt 13 år.

Privat

Liv sattes i respirator direkt när hon föddes.

Privat

Första gången pappa Jerker fick hålla i Liv.

Privat

Liv tycker det är kul att hennes historia uppmärksammas.

När Liv Jerkersdotter föddes i 22:a veckan förberedde sig föräldrarna på det värsta. Men mirakelflickan överlevde.

– Det är helt otroligt egentligen, säger pappa Jerker Sjödin.

På de flesta sjukhus i Sverige hade Liv betraktats som ett missfall. Därför var det tur att pappa Jerker Sjödin och mamma Helene Romby lämnade Stockholm och åkte på en utflykt den där dagen för 13 år sedan.

När värkarna satte igång i bilen var det närmare att styra mot Uppsala. Även där sa de att det var på gränsen till vad som var möjligt, som Sundsvalls Tidning har skrivit om.

– Jag minns att vi fick sova i ett rum på sjukhuset i Uppsala. Jag låg och väntade på att det skulle knacka på dörren, att de skulle meddela att det var över. Men timmarna gick och ingen kom och knackade, berättar Jerker Sjödin för Metro.

Liv föddes den 19 maj 2002. Hon var 27 centimeter lång och vägde 564 gram.

– Det är ofattbart hur liten hon var. Hon var helt hudlös, det hade inte börjat utvecklas ännu. Ett öra var i stort sett inte utväxt. Samtidigt var det en liten kraftfull varelse som låg där och spjärnade och spretade, säger Jerker.

Efter de första skälvande dygnen fick den nya familjen flytta till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

– Även de gjorde ett helt enastående jobb med att rädda Liv.

De första tre månaderna bestod av kriser av olika slag. Ingen visste om den lilla flickan skulle överleva. Men Liv visste.

Efter fyra månader, ungefär när födseln egentligen skulle ha ägt rum, fick familjen åka hem. Nu, 13 år senare, bor de i Sundsvall.

– Hon har visat sig vara väldigt livskraftig. Men det är ingen dröm att starta livet på det där sättet, säger pappa Jerker.

Under åren har problemen varit många. Jerker Sjödin minns en morgon när Liv var närmare ett år och fick svåra feberkramper.

– Då tänkte jag att allt skulle spricka, att det hade varit för bra för att vara sant. Men på något sätt har oron tunnats ut med tiden.

I samband med sin 13-årsdag har Liv fått vara med i lokaltidningen.

– Hon tycker det är kul att media intresserar sig för hennes fall, det tycker hon är på tiden, säger pappa Jerker Sjödin.

LÄS MER: Fick veta att hon var gravid – en timme senare födde hon

LÄS MER: Födde barn när hon låg i koma – har kommit hem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset