GÖRAN GREIDER: Kväll på tunnelbanan och en ung man flyttar över till sätet framför mig och lämnar över en tunn liten tidning till mig. Den heter ”Filen, en tidning över murarna” och innehåller artiklar av och om människor som sitter på kåken i Sverige. Jag tittar på den och ser att temat är ”Nu är det jul igen” och att flera texter handlar om att fira jul på svenska fängelser. På omslaget ser man en man i tomtekläder som trycks upp mot en vägg av en polis.

Så här mot slutet av januari känns julen avlägsen men ännu mer avlägsen känns livet på de svenska fängelserna. När jag pratar med killen som jobbar med tidningen slår det mig hur allt som rör kriminalvård har blivit en nästan totalt osynliggjord värld.

Man får gå tillbaka trettio år i tiden för att hitta en levande kriminalvårdsdebatt som handlade om något annat än att höja straffen eller bygga rymningssäkra fängelser. 1967 hölls en tjuvriksdag i Sverige och några år senare svepte en strejk genom svenska fängelser – vilket troligen aldrig inträffat tidigare någonstans. Landets fångar krävde att få bli medlemmar i LO – och kalla sig för anstaltsarbetare.

Man skulle kunna säga att brottslingen närapå blev romantiserad under några korta år av radikalism. Jag såg en gång ett tidningsklipp från Aftonbladets Vi 5 spalt från början av sjuttiotalet där frågan ställdes "Är det rätt att låta interner åka och vila på semesterfängelser?". En tjänsteman i hatt svarade självklart ja på frågan.

I dag är fascinationen inför brott enorm, medan däremot intresset för landets interner är lika med noll. Precis nu lanseras en sajt där folk ska kunna kolla om deras nyinflyttade grannar har några domar på sig. Ett av SvTs flaggskepp är Veckans brott, ett utmärkt program, men som jag minns det har det aldrig berört internernas situation på fängelserna.

När man zappar på tv:n är det amerikanska brott, i fiktionen eller i realtid, som slår emot en men sällan diskuteras de otroliga siffrorna över antalet fångar på amerikanska fängelser: ett par procent av befolkningen sitter i fängelse. USA har kanske 5 procent av världens befolkning, men 25 procent av dess fångar. Det rör sig om en industri. I den industrin mals framförallt de fattiga ned.

Så är det även i Sverige: Det är framförallt den sämst ställda delen av arbetarklassen som befolkar fängelserna. I tidningen Filen intervjuas Sebastian Stakset från rapgruppen Kartellen. Han har suttit flera omgångar på kåken och skräder inte orden: Det handlar bara om förvaring och det är människor på samhällets botten som sitter på kåken.

Jag kliver ut på perrongen i kvällsmörkret med en hälsning från klassamhällets botten i handen.


+ Forskarna har hittat arvsmassa från en man med blåa ögon och mycket mörk hy som är skandinavernas anfader.

Ledningen för hamburgerkedjan Max tycker att de anställda bör akta sig för att rösta fel i det kommande valet.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset