Etnologen Jonas Engman känner igen retoriken från sin ungdom.
Etnologen Jonas Engman känner igen retoriken från sin ungdom.

”Livets hårda skola” är en av Sveriges största skolor om man ska tro Facebookanvändarna. Men vad är det och vilka är det som har gått där? Metro har pratat med etnologen Jonas Engman – som tror att det är klassbundet.

Du har säkert stött på det på Facebook: användarna som har studerat på ”Livets hårda skola”.

En av Facebooksidorna som går under namnet har dryga 12 000 likes. Så här beskriver de sig själva:

”Livets Hårda Skola är en grupp för alla som lärt sig ta sig fram i livet på sitt eget sätt!”

Men varför väljer folk att ange ”Livets hårda skola” under utbildning eller jobb på sina Facebookprofiler? 

Iki Gonzalez Magnusson är en av många som har "Livets hårda skola" som sin utbildning på Facebook. För Iki är det både ett ställningstagande för att vilken utbildning en person har inte ska spela någon roll, och en hyllning till filmen "Higher learning", som på svenska heter just "Livets hårda skola".

– Filmen kom när jag var tolv. Den handlar om utanförskap, rasism, sexuell läggning och det är det som i mångt och mycket speglar livet. Då är det kul att ha det som sin utbildning, säger Iki till Metro.

Hur reagerar folk på att du har det som utbildning?


– Några av mina kompisar har sagt "fy fan vad töntigt, varför kan du inte bara skriva att du gått på Ystads gymnasium?". Då förklarar jag vad det handlar om och att det är de som är töntiga som inte sett filmen.

►LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll

Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, har hört talas om fenomenet men har inte stött på det bland sina kontakter.

– Jag ger mig fasen på att det är klassbundet. Det är inte så konstigt att jag inte har sett det eftersom alla mina kontakter är högutbildade akademiker. Vem skulle hylla ”Livets hårda skola” där?

Sökningar i Googles bokarkiv visar att första gången som begreppet ”livets hårda skola” verkar ha förekommit i tryck i Sverige var i den svenska översättningen av August Strindbergs ”Inferno” från 1897.

"Änkling, enstöring, oberoende har  han gått igenom livets hårda skola och ser ner på  människorna med det starka och förnäma förakt,  som härflyter ur en djup kännedom om den relativa  värdelösheten hos allt", står det i boken.

Efter det har begreppet förekommit sporadiskt i olika publikationer under första halvan av 1900-talet för att bli vanligare och vanligare ju längre tiden har gått.

Jonas Engman säger att han känner igen retoriken runt begreppet från när han var ung under 60- och 70-talet.

– Då fanns det ett sorts värde i att ha gått den långa vägen. Det kan man se i många filmer som hyllar den enkla människan som gjorde karriär. Men skulle du gå tillbaka till 1850 och fråga folk skulle du inte få det perspektivet även om de hade haft Facebook, där var man vad man var, säger etnologen.

I olika forum på nätet har ”Livets hårda skola” diskuterats under flera års tid. Ofta med en nedsättande ton. ”Det luktar WT på långa vägar”, skriver en forumanvändare och syftar på det nedsättande begreppet ”white trash”.

LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska

– Att de tonlägena finns bryter mot det tidigare synsättet att se det som något bra. Det har att göra med att samhället förändras. Att vi går från en välfärdsstat där varenda kotte i stort sett hade gjort den här resan under 1900-talet, säger Jonas Engman.

Varför tror du att det är viktigt för många att visa att de gått i ”Livets hårda skola”?

– Den som hyllar ”livets hårda skola”, då som nu, är nog någon som kommer underifrån i samhället. De som inte har gjort utbildningsresan kanske vill lyfta fram stoltheten och visa att de har klarat det själv, det kan visa på styrka och integritet, säger Jonas Engman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset