Du kan vara lugn. Det går att spara riset till dagen efter.
Du kan vara lugn. Det går att spara riset till dagen efter.

Finns det mat du borde slänga ifall du inte äter den direkt? Metro redde ut frågorna med Livsmedelsverket.

Det korta svaret på frågan är nej. Det går att förvara all mat du har tillagat – så länge du gör det rätt. Men allt handlar om hur du som konsument hanterar maten.
– Nej, det finns inga livsmedel som inte klarar av att förvaras efter att du har tillagat dem. Allt beror på hur du förvarar dem, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Lista: Här är årets värsta matbluffar – produkterna innehåller inte det du tror

Det finns dock vissa riktlinjer att följa. Att låta färdiglagad mat stå framme i rumstemperatur under en längre tid ökar risken för att bakterier bildas. Extra känsliga är livsmedel som är rika på kolhydrater, så som pasta och ris.
– Det går rykten om att ris blir fullständigt livsfarligt ifall man sparar det, men det stämmer inte. Så länge du kyler ner det och ställer in i kylskåpet direkt. Det gäller även olika grytor, men alla livsmedel har sin egen historia att berätta.

LÄS MER: Infektionsexperten: Den här maten ska du inte köpa

Om du råkar glömma matlådan med ris eller pasta över natten så ökar risken för att sporer, som finns i maten, blir till en aktivt delande cell som i sin tur blir giftig.
– Det finns en bakterie, bacillus, som är en motståndskraftig bakterie, och har förmågan att övergå till en spor som tål värme på ett annat sätt. De klarar kokning, men är inte aktiv. Men om maten får stå i rumstemperatur under en längre tid så kan den gro ut till en aktivt delande cell som blir giftig. Äter du den då så kan du bli matförgiftad och kräkas.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Här är maten du inte ska äta om du är gravid

Samma princip gäller när kött får stå framme i rumstemperatur.
– Ja, det är samma med kött, men då är det en annan art man pratar om. Ris och pastabakterien heter bacillus och köttbakterien heter Clostridium. Men så länge du kyler snabbt så är det ingen fara. Men tänk på att inte ställa in varm mat i kylskåpet, det kan förkorta livslängden på de andra matvarorna.

LÄS MER: 3 falska påståenden om: mat

Så förvarar du maten bäst

  • Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur.
  • Smörgåspålägg, som skinka, kalkon, korv och leverpastej, håller betydligt längre om de slipper stå flera timmar i rumstemperatur under långa helgfrukostar.
  • Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin, ska förvaras i kylskåp. Mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag.
  • De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Frukt som ska ätas relativt snart kan stå framme, men då gäller det att ha koll och äta upp den i tid. Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador, exempelvis banan, ananas och gurka.
  • Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd.
  • Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp.

Livsmedelsverket 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset