Mindre socker och mer grönt är Livsmedelsverkets råd.
Mindre socker och mer grönt är Livsmedelsverkets råd.

Mindre kött, mer grönt – och slopa sockret. Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd gällande maten i skolorna.

Det har gått fem år sedan sist. Nu har Livsmedelsverket uppdaterat råden till skolorna om måltiderna som serveras.

Deras råd, som går under titeln ”Bra måltider i skolan”, riktar sig till förskolor, grundskolor, gymnasier och fritidshem.

Nytt är att Livsmedelsverket inte bara utgår från hälsofrågor utan även har ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet.

De viktigaste punkterna

I stora drag anser Livsmedelsverket att skolorna bör erbjuda mer grönsaker och mindre rött kött. Ett konkret råd är att skolor bör servera minst en vegetarisk rätt dagligen samt att ett salladsbord med minst fem sorters grönsaker ska finnas tillgängligt.

LÄS MER: Han har jobbat med matförgiftningar i 20 år – det här vägrar han att äta

Detta eftersom Livsmedelsverkets senaste undersökning, ”Riksmaten ungdom”, visade att unga äter för lite grönt och för mycket kött.

– Kan vi vända på den bilden gör vi skillnad för både hälsan och miljön. Här har skolan en mycket viktig roll, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Dessutom vill Livsmedelsverket att skolorna ska ställa högre krav när det kommer till utbudet i skolkafeterior och liknande.

– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör såklart vara både gott och hälsosamt, säger Anna-Karin Quetel.

Skolmat genom åren

Skolmåltider har i olika former förekommit i Sverige i över 100 år. Men det var 1946 som riksdagen fattade beslut om ett statligt stöd till skolor som serverade skollunch vilket resulterade i en ökning av skolmåltider de kommande åren.

LÄS MER: Skolans knep för att minska matsvinnet – eleverna får inte slänga mat

Först 1997 blev det lag på att alla svenska skolor har en skyldighet att servera gratis mat till elever i grundskolan. Därefter har kvalitetskrav på näringsinnehåll även införts.

– Skolmåltiden är fortfarande ett viktigt verktyg för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära, därför är skolmaten särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma, säger Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket.

Råden i korthet

– Integrera skolmåltiden i undervisning för att främja lärande, utveckling och trivsel på skolan.

– Servera minst en vegetarisk rätt varje dag som alla får äta av och ställ fram ett stort salladsbord med minst fem olika sorters grönsaker.

– Lunchen bör serveras vid ungefär samma tid varje dag, mellan klockan 11 och 13.

– Eleverna ska ha minst 20 minuter på sig att äta sin lunch.

– Alla elever, oavsett allergi eller särskilda behov, bör ges möjlighet till en positiv måltidsupplevelse. Men sätt samtidigt gränser för hur långt skolan kan gå för att tillmötesgå enskilda önskemål om specialkost.

Källa: Livsmedelsverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset