”Utgå från att du kan äta allt, och kolla upp om du är osäker”, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
”Utgå från att du kan äta allt, och kolla upp om du är osäker”, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Du är gravid och plötsligt får du inte äta vad du vill. Eller?

Alkohol
Listeria
Ostar
Förpackad mat
Fisk
Toxoplasma

– Utgå från att du kan äta allt, och kolla upp om du är osäker, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, som även tipsar om myndighetens hemsida.

Livsmedelsverket har rekommendationer som utgår från vad vi svenskar brukar äta och vad som finns i våra butiker, därför kan de svenska råden se annorlunda ut än andra länders.

– Det viktigaste att undvika helt är alkohol. Fostret tål alkohol sämre än du och det är svårt att säga exakt var en säker gräns går för när det blir farligt, säger hon.

Andra saker att slopa helt är kosttillskott av ginseng och alger och avkok av fänkålsfrön. Det finns lite forskning på området så Livsmedelsverket tar det säkra före det osäkra.

Färsk fänkål eller bröd som är kryddat med fänkålsfrön är fritt fram att äta, likaså stark och kryddig mat.

LÄS MER: Fem myter om sex under graviditeten

Sushi då? Helt okej så länge den är nygjord.

– Det är ett jättebra sätt att få i sig fisk av varierade sorter, med fet lax och lite magrare sorter. Men tonfisken ska man undvika helt. Köper du sushin på en restaurang är den ju nygjord, men köper du i mataffären ska du äta samma dag den är förpackad.

Vad gäller mat är det risk för att bli infekterad av listeria och toxoplasma som gör att rekommendationerna ser ut som de gör. Listeria dör vid upphettning, men kan leva och frodas i kylskåpskall mat, vilket gör att livsmedel med lång hållbarhet är särskilt känsliga. Toxoplasma dör vid temperaturer över 65 grader eller frysning vid -18 i minst tre dygn.

Alkohol

Livsmedelsverket avråder från att dricka alkohol för det passerar över till moderkakan och fostret är mer känslig än du. Eftersom det är svårt att veta när fostret kan påverkas och skadas är alltså Livsmedelsverkets råd att avstå helt.

Listeria

Bakterien listeria kan finnas i livsmedel och kan föröka sig i kylskåpstemperatur. Den överlever frysning, men dör om man hettar upp maten över 70 grader. Därför ska man passa sig för mat i förpackningar med lång hållbarhet och äta dem så nära förpackningsdatum som möjligt. Smittan beskrivs av Folkhälsomyndigheten som ovanlig och men allvarlig och om gravida smittas kan de i sin tur smitta fostret.

Ostar

Undvik! Kittostar, som münster, taleggio och morbier ska undvikas, även om de är gjorda på pastöriserad mjölk. Mögelostar som brie, gorgonzola och chevre ska också undvikas. Färskost, feta och mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk ska också undvikas på grund av risken för listeria.

Men dessa går bra! Vanlig hårdost och  fetaost gjord på pastöriserad mjölk är helt okej.
Ricotta, mozzarella och halloumi är okej så länge de är nyförpackade.

Förpackad mat

Smörgåspålägg, som skinka och kall färdigmat är okej att äta, så länge de är nyförpackade. Kolla förpackningsdatum. Närmar de sig bäst före-datum ska du undvika dem.
Vakuumförpackad rökt eller gravad fisk – Brukar ha en hållbarhet på tre veckor. När en tredjedel av tiden mellan förpackningsdatum och förbrukningsdatum har gått räknas den inte längre som nyförpackad, uppger Christina Lantz på Livsmedelsverket.
Sushi – ät nygjord/ny förpackad.

LÄS MER: TV: Så ska du ha sex om du vill bli gravid

Fisk och skaldjur

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att äta fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan för att få i sig D-vitamin, jod, selen och omega 3-fett. Men det finns fisksorter man ska vara försiktigt med på grund av att de kan innehålla miljögifter och tungmetaller, samt fiskar som är preparerade på sätt som gynnar tillväxten av Listeria-bakterier.
Rökt, gravad fisk och sushi. Ät bara nygjord eller nyförpackad. Kolla förpackningsdatum.
Löjrom är helt okej att äta, men precis som andra förpackade livsmedel kan det bildas listeriabakterier, så håll koll på förpackningsdatum.
– Vad gäller ostron har vi inga specifika råd för gravida. Ostron kan vara förorenade med calicivirus vilket kan göra den gravida kvinnan magsjuk.

Dessa fiskar kan innehålla kvicksilver och ska ätas max 2-3 gånger per år:
Aborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor hälleflundra
Färsk eller fryst tonfisk

Dessa fiskar kan innehålla dioxin och PCB (kemiskt miljögift) rekommenderas att ätas max 2–3 gånger av gravida, kvinnor i barnafödande ålder och barn upp till 18 år:

Sill, strömming och surströmming från Östersjön
Vildfångad lax, öring från Vänern, Vättern och Östersjön
Sik från Vänern och Vättern
Vildfångad röding från Vättern

Toxoplasma

Toxoplasma gondii är en parasit som har katten som värddjur, som i sin tur smittar genom sitt bajs. Livsmedelsverket uppger att de viktigaste smittkällorna är kött från får och svin. Människor smittas oftast genom mat som inte upphettats ordentligt eller sallad och bär som blivit kontaminerad. Parasiten kan leva i människor och djur i flera år utan att göra skada, men om man som gravid får parasiten kan fostret smittas och få hjärnskador. Barnet kan även födas friskt men senare få synskador eller bli blind.

Undvik rått kött
Kallrökt, torkat och gravat kött, som salami eller parmaskinka kan ätas om du fryser det i tre dygn innan du äter
Frukt och grönsaker ska sköljas
Tvätta händerna innan du lagar mat och var speciellt noga om du varit ute i trädgården

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, 1177.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset