Enligt studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig.
Enligt studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig.

Ändringen skulle minska risken för att någon får i sig för stora mängder koffein via energidryck, menar Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen utretts barns koffeinintag och behovet av att begränsa tillgången på energidrycker.

LÄS MER: Så ”farlig” är din energidryck – egentligen

Nu föreslår de att det införs en maximal halt för hur mycket koffein som får finnas i energidryckerna, något som redan införts i bland annat Tyskland och Danmark.

–  Det skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck, säger Anna Wedholm, teamchef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Det innehåller din ”nyttiga” energidryck egentligen

Enligt flera studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig. Men personer som dricker stora mängder kan uppleva obehagliga effekter av koffeinet.

Livsmedelsverket påpekar även att tonåringar, särskilt gymnasieelever, kan få i sig stora mängder koffein. Energidrycker utgör dock endast en liten del av det totala koffeinintaget.

– Koffeinet kommer alltså inte i första hand från energidrycker utan från kaffe, te och coladrycker, säger Anna Wedholm.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset