Färdiglagade enportionsrätter innehåller ofta stora mängder salt. Nu reagerar Livsmedelsverket och varnar för saltfällan, skriver SVT.

För mycket salt kan bland annat leda till njurskador, hjärtinfarkt och förtidig död. Och det är många svenskar som får i sig mer än de sex gram salt om dagen som rekommenderas. En anledning är de färdiglagade enportionsrätterna, skriver SVT.

– Salt är ju en av de faktorer som är starkast kopplat till kostrelaterade sjukdomar i världen, och så även i Sverige. För mycket salt leder till ökad sjuklighet och förtidig död, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

I många av portionerna från de stora leverantörerna av färdigmat finns det mellan fyra och fem gram salt. Vissa innehåller till och med mer än det rekommenderade dagliga intaget av salt.

– Det är ju verkligen inte bra. Man ska inte behöva vända och vrida på förpackningar, och själv räkna ihop hur mycket salt det är utan det ska ju vara bra nivå på det. Så där skulle ju industrin behöva göra mer för att se till att få lägre salthalter, säger Irene Mattisson till SVT.

I snitt får vi i oss ungefär dubbelt så mycket salt som vi borde varje dag, mellan elva och tolv gram. Natriumet i saltet kan i för stora mängder påverka kroppen negativt och bland annat höja blodtrycket.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Här är maten du inte ska äta om du är gravid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om snabbmat Hälsa