Liza och Cazper Krohn fastnade i en gran vid middagstid på midsommardagen. Då ryckte räddningstjänsten ut och hjälte dem ner.
Liza och Cazper Krohn fastnade i en gran vid middagstid på midsommardagen. Då ryckte räddningstjänsten ut och hjälte dem ner.

Det var Cazper och Liza Krohn från Ebbarp, mellan Habo och Bankeryd i Småland, som räddningstjänsten under midsommardagen fick hjälpa ner från en gran. ”Det han tyckte var roligast var att hoppa in i brandbilen sen”, säger mamma Liza till Metro.

Det blev en minst sagt ovanlig midsommardag för familjen i Ebbarp. När Lisa Krohn stod och diskade efter maten med sin treåriga dotter kom en av kompisarna till hennes sexårige son Cazper inrusandes i huset.

Cazper hade klättrat upp i ett träd i skogen bakom deras hus – och fastnat där.

– Så jag gick dit och fick nästan en hjärtinfarkt när jag såg att han satt längst upp i en stor gran. Den var väldigt hög så han satt väl 13 meter upp ungefär, berättar Liza Krohn för Metro.

Hon tänkte inte så mycket utan klättrade upp till honom med tanken att hon skulle få ner honom, något hon troligtvis lyckats med om sonen hade haft "riktiga skor" på sig.

Nu hade han bara ett par lösa foppatofflor på fötterna och det var inte värt risken.

– Och det är lite halt på grenar och sådär, så jag tog beslutet att bara hålla mig fast med honom så att jag höll om honom där uppe så att han inte skulle trilla ner.

LÄS MER: Olja räddade trädklättrande pojke

Efter att ha fått en av sonens kompisar att ta hennes mobiltelefon och ringa 112 tog det inte lång tid innan räddningstjänsten dök upp. Med hjälp av en utskjutsstege var de en kvart senare nere i trygghet på marken igen.

– Det han tyckte var roligast var att hoppa in i brandbilen sen. Han var väldigt nyfiken på den. Han satt i brandbilen och han var jättenöjd. Det var inte så mycket mer. Han hade inte ens reflekterat över att han var rädd. Han var sig själv, samma vilda pojk.

Till SVT Jönköping, som också pratat med dem, berättar hon att han älskar att klättra. Så här dagen efter mår familjen bra och Liza Krohn är varken rädd eller orolig.

– Vi mår bra, vi mår jättebra. Det är full fart och barnen är ute och leker på baksidan och vi tittar till dem hela tiden, säger hon och skrattar lätt.

Kommer du hålla lite extra koll framöver?

– Ja, absolut. Han är så pass stor så han kommer leka i skogen. Jag kommer att såga ner de nedersta grenarna i just det trädet så att han inte kommer upp i det. Jag ska bara prata med bonden först som äger trädet, säger hon och tillägger: 

– Jag kan nog säga att jag är mer lycklig att han är ute och leker än att han bara sitter inne med en ipad hela dagarna. Det är ett friskhetstecken, kan man väl säga, men samtidigt inser man ju att det kunde blivit allvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset