Per-Ola Ljung tar över Helsingborg. Arkivbild.
Per-Ola Ljung tar över Helsingborg. Arkivbild.

Henrik Larsson fick lämna klubben i onsdags.Nu står det klart att Per-Ola Ljung är den som ska försöka ta Helsingborgs IF tillbaka till allsvenskan.– Superettan? Supersugen, sa nye HIF-tränaren på presskonferensen.

Helsingborgs IF har vunnit allsvenskan sju gånger, senast 2011, men nästa säsong väntar spel i andradivisionen efter att laget förlorat kvaldubbelmötet med Halmstad i förra veckan.

Planen från ledningens sida är att sejouren i superettan ska bli ettårig och enligt Helsingborgs Dagblad står det alltså klart att det är Per-Ola Ljung som ska leda laget tillbaka till finrummet.

"Självklarhet att tacka ja"

Och trots att HIF-säsongen avslutades med skandalscener, då maskerade åskådare tog sig in på planen och gick till angrepp på 19-årige anfallaren Jordan Larsson, så var det självklart för Ljung att ta sig an uppdraget:

– För mig: ja. HIF... det är svårt att förklara när man varit så länge som jag har varit i den här föreningen, men det var en självklarhet att svara ja på en sån förfrågan, sa Ljung på den direktsända presskonferensen.

Ljung spelade i klubben mellan 1988 och 1999, var assisterande tränare 2007–2012 och sedan han fick sparken av Gais i somras har han fungerat som spelarutvecklare i klubbens akademi.

Tagit steget upp förr

Nu ska han för första gången ta över huvudansvaret i HIF. Vid sin sida får 49-årige Ljung en annan HIF-ikon: den gamle ytterspringaren Christoffer Andersson, 38, som gjort över 300 allsvenska matcher för klubben.

– Jag är helt övertygad om att det, med de här två gentlemännen bakom spakarna, kommer att bli en rolig resa, sa HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze.

2013 ledde Per-Ola Ljung Örebro SK upp ur just superettan, efter att först ha åkt ur allsvenskan med klubben.

– Superettan? Supersugen. Viss erfarenhet har jag av resan vi gjorde med Örebro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset