Fladdermöss gillar inte fasadbelysning, visar ny svensk forskning om de nattaktiva långörade fladdermössens förekomst i kyrkor i Västergötland. Arkivbild.
Fladdermöss gillar inte fasadbelysning, visar ny svensk forskning om de nattaktiva långörade fladdermössens förekomst i kyrkor i Västergötland. Arkivbild.

Fasadbelysning på kyrkor är inget musljus. I själva verket driver lampskenet bort fladdermöss från Guds hus, visar ny svensk forskning.

– Där man satt upp fasadbelysning mår de inte bra utan är vanligtvis borta, säger fladdermusforskaren Jens Rydell på Lunds universitet till SVT Nyheter.

Under perioden 1980-1990 gjordes en inventering av långörad fladdermus i ett 70-tal kyrkor i Västergötland, som Rydell och hans forskarkollegor nyligen besökt på nytt för att se om djuren finns kvar.

Och slutsatsen är solklar: ljuset på kyrkofasaderna skrämmer bort fladdermössen. Samtliga kyrkor där arten nu saknas har fasadbelysning.

– Vi människor som är dagdjur tycker att det är jättebra. Men vi som har studerat nattdjur i hela vårt liv ser att de inte tycker att det här är bra, säger Jens Rydell till nyhetsprogrammet.

Torn och vindar på kyrkor är annars populära bland fladdermössen. Där finns allt de behöver: mat, värme, skydd, goda möjligheter till lyckosam fortplantning och en utmärkt uppväxtmiljö för ungarna.

– En koloni skulle aldrig flytta om man inte tvingade den, säger Rydell.

Han befarar att många fladdermusarter i Sverige kan vara hotade av fasadbelysningen, som blivit allt vanligare i takt med ledlampornas intåg som gjort det billigare att lysa upp gamla byggnader.

– Jag tror inte att det kommer utrota arter i första vändan, men jag tror att det är bra om vi stoppar det innan det kommer dit, säger Jens Rydell till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset