Överlag ostadigt väder, men för helgen finns det hopp.
Överlag ostadigt väder, men för helgen finns det hopp.

Vädret skänker generellt inte mycket glädje till Sveriges soldyrkare, men det finns ljusglimtar i prognoserna.

Stora delar av landet har upplevt stora mängder regn och kraftiga vindar under de senaste dagarna, och det är fortsatt lågtrycket som styr vädret med mycket moln över hela landet. Det blir kraftigt regn på sina håll med de största mängderna i mellersta Norrland, men även mellersta och södra Sverige har mer regn och åska att vänta.

– Det ser ganska dystert ut med sommarvärmen. Det blir mediokra sommartemperaturer på 12-17 grader och man ska ha tur om man ska klara sig undan regnet, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Här är veckorna du önskat att du tagit semester under

– Men det blir lite bättre till helgen i alla fall. Det kommer in varmare luft på lördag och då kan man nå 20 eller strax över 20 grader kanske i Götaland och Svealand där solen får titta fram. Då börjar det kännas som sommar igen kanske.

Och som plåster på såren så ser helgen ut att kunna bli betydligt bättre för många. Varmare luft kommer in och kan generera sommarvärme på dryga 20 grader i mellersta och södra Sverige. För Norrlands del blir det fortsatt mycket moln med lägre temperaturer, 14-18 grader och en del lokala skurar.

Hur är det med nya högtryck?

– Vi har prognoser för tio dagar framåt ungefär och det verkar inte bli något riktigt högtryck, kanske några dagar emellanåt när det kan vara lite bättre väder. Men i princip så är det ganska ostadigt, även kylan ser ut att ligga kvar. Det är ju lite lägre temperaturer än vad man kanske hade hoppats på så här mitt i juli, men det är inte mycket att göra åt det.

►Nathalie, 22, jobbade 30 dagar i sträck – får ingen semester i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset