Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande
Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande

LO:s nya granskning "Makteliten – klyftorna större än någonsin" presenteras idag. I samband med detta skriver ordförande och ekonom från LO om löneklyftor på Expressens debattsida.

Det går nu 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig vd-lön, vilket är den största skillnaden i modern tid, skriver LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ekonom Jeanette Bergström på Expressens debattsida idag.

LO har i 16 år redovisat inkomstskillnader mellan vanliga löntagare och Sveriges maktelit, men i år har differenserna slagit rekord.

“I dag går det knappt 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig näringslivstopps inkomst. Det betyder att en toppchef inom näringslivet har en inkomst på mer än 1,5 miljoner kronor i månaden, att jämföra med en industriarbetare som tjänar 28 300 kronor i månaden”, skriver de.

►LÄS MER:  Tre av fyra LO-toppar fick lägenhet

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Jeanette Bergström oroas över var Sverige nu är påväg, att toppskiktet i Sverige inte kommer ha förståeelse för de ekonomiska vilkor många möter i sin vardag.

“Det vi ser är en utveckling som går åt fel håll. Sverige har länge varit ett av världens mest jämlika länder, det är inte bara i LO:s undersökning som den växande ojämlikheten märks.”

►LÄS MER:  LO gör flyktingar till en permanent underklass

Förklaringen till den växande inkomstklyftan mellan vanliga löntagare och makteliten är att näringslivstopparnas inkomster ökar snabbt. Men inte för att att det rekryteras utländska bolagstoppar som har vana av högre inkomst än den vi i Sverige är vana med.

“LO:s genomgång tyder på att det är få svenska företagsledare som verkar på en global arbetsmarknad”, skriver LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ekonom Jeanette Bergström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik