Flera mindre partier riskerar att tappa sina platser i kommunfullmäktige i höst.
Flera mindre partier riskerar att tappa sina platser i kommunfullmäktige i höst.

I höstens kommunval införs en ny spärr. Flera små partier tror inte att de kommer nå upp till gränsen och har bestämt sig för inte ställa upp. "Det tär på demokratin med en småpartispärr," säger Åke Hultqvist i Åhuspartiet till Sverige Radio.

Åhuspartiet är ett lokalt parti i Kristianstads kommun. Partiet har suttit i kommunfullmäktige i sex mandatperioder men nu ger de upp, skriver Sveriges Radio.

– Till viss del beror det på att vi är för få medlemmar men framför allt för att man inför en småpartispärr, som vi räknar med att inte kunna klara av, säger Åke Hultqvist, en av partiets medlemmar, till radion.

LÄS MER: 38 partier slåss om platserna i riksdagen – här är hela listan

I det senaste valet var det totalt 138 lokala partiet som tog sig in i kommunfullmäktige. I år kan det bli betydligt många färre på grund av den nya småpartispärren.

I kommuner med mer än en valkrets behöver partierna få ihop tre procent av rösterna och i de övriga krävs två procent. I Skåne har ytterligare minst två partier bestämt sig för att inte ställa upp i höstens val.

– Det tär på demokratin med en småpartispärr. Det är de stora partierna som vill ha det, och de tycker det är besvärligt med de små eftersom vi kan agera fritt, säger Åke Hultqvist till Sveriges Radio.

Syftet med spärren är att det ska bli lättare att skapa majoriteter i kommunerna. När riksdagsbeslutet om ändringen togs var det bara Vänsterpartiet som hade invändningar.

Nya spärren i kommunvalet

Den nya vallagen trädde i kraft den 1 januari 2015 och innebär bland annat att det blir svårare för små partier att ta sig in i kommunfullmäktige.

Mandaten i kommunfullmäktige i en kommun men en valkrets fördelas mellan partier som fått minst två procent av rösterna i kommunen.

I en kommun som är indelad i två eller flera valkretsar fördelas mandaten mellan partier som fått minst tre procent av rösterna i kommunen.

Källa: Lagen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik