Lordi är Finlands – faktiskt inte alls så hårda – Eurovisionsschlagerbidrag.
Lordi är Finlands – faktiskt inte alls så hårda – Eurovisionsschlagerbidrag.

Finlands Eurovisionsschlagerbidrag Lordi må ha delat hemlandet i två delar. Och i Grekland har protesterna varit högljudda – uppståndelsen har spritt sig ända till USA.
Men att någon över huvud taget orkar uppröras över monsterrockarna är ungefär lika skrattretande som när Siewert Öholm i en SVT-debatt 1984 ställde Anders Tengner, chefredaktör för Okej, till svars för att tidningen skrev om bandet Wasp.
Och det leder oss osökt till varför Lordi själva har en Carolaskiva i samlingen.
– Den är från den tiden då jag köpte mycket Okejtidningar på grund av Kiss, Wasp och Twisted Sister. Carola var ofta med. Hon är verkligen snygg.

INTE SÄRSKILT HÅRT
Förmodligen är de mer lika än man först kan tro – även Lordi och gitarristen Amen, som Metro träffar i Stockholm, är kanske snygga under maskerna. Och deras musik är egentligen inte särskilt hård.
I själva verket har deras förkärlek för skräck och monster legat dem i fatet. Skivbolagen har antingen tyckt att de ser för läskiga ut eller att man bör spela black metal om man har deras utseende.
Men nu har de släppt sin tredje platta ”The arockalypse” och de siktar på att göra vad Finland sällan gör i Eurovisionsschlagersammanhang – ta poäng.
Tidningen Ilta Sanomats försök att koppla ihop dem med Otto Toumas Pankakoski, som är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord, ger de inte mycket för.
– Vi kände honom inte ens. Vi visste bara att han var chef för stället där vi hade vår replokal. Det är som om jag skulle säga att du är kriminell för att någon på din arbetsplats är det, säger Lordi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset