"Den här gången står jag inte där för att vinna utan den här gången står jag där för att jag vill representera något som jag tror på", säger Loreen inför Melodifestivalens fjärde deltävling.
"Den här gången står jag inte där för att vinna utan den här gången står jag där för att jag vill representera något som jag tror på", säger Loreen inför Melodifestivalens fjärde deltävling.
Melodifestivalen TT

Loreen är tillbaka i Melodifestivalen. Men vänta er inte någon ny ”Euphoria”.

Med den här låten kräver jag lite mer av min publik, säger hon inför den fjärde deltävlingen.

Efter Loreens totala dominans i såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest var det få som trodde att hon skulle synas i schlagersammanhang igen.

Men fem år efter ”Euphoria” är hon tillbaka i tävlingen.

Det var ”nej, nej, nej, absolut inte” in i det sista. Men sedan dök den här låten upp, säger Loreen.

Låten som fick henne att ändra sig heter ”Statements” och det handlar inte om att hon tycker att det är en vinnarlåt utan om att hon tror att den kan inspirera människor.

Man vill vara med för att påverka sig själv och sin omgivning. För att stå upp för det som behöver stås upp för i dag, vilket är att propagera för ”unity” och visa på ett ljus i tunneln. Att vara något slags motpol till Trump och alla de här hemska ledarna som vi på grund av vår frustration har valt till makten.

”Vi är inte offer”

Titeln till trots är dock ”Statements” inte någon plakatpolitisk låt.

Det är verkligen inte så här ”what did you do with world?”, inget sådant. Det var egentligen dumt att jag döpte den till ”Statements”, för hela raden lyder ”we don’t need your statements”. Det jag försöker visa på är människans kapacitet att påverka sig själv och sin omgivning, vi är inte offer för något, säger Loreen.

Sedan blir det ju politiskt för allt hänger ihop. Men skulle man bara titta på världspolitiken hade det blivit att skylla på någon annan, det löser inga problem. Det gäller bara att ”okej, vad kan jag göra för skillnad med min röst och min kapacitet?”.

Che Guevara

Rent musikaliskt beskriver Loreen ”Statements” som något ”man inte räknar med att någon ska ställa upp med i Melodifestivalen”.

Med den här låten ”pushar” jag det mycket längre. Det är något helt annat, mycket råare. Det finns inget perfekt med den, den bryter regler och jag sjunger den på ett sätt som inte är tillrättalagt. Den har en lite ”punkig” touch.

Tror du att tittarna kommer att förstå den?

Det beror på. Har man följt mig så tror jag att man kommer att förstå varför jag tar det här steget, varför Loreen plötsligt går in med något slags Che Guevara-inställning. Men om man släppte mig efter ”Euphoria” för fem år sedan så tror jag att man blir så här ”oj”. För det är väldigt mycket som har hänt på vägen.

”Jag åker ut”

Med tanke på hennes historia i Melodifestivalen är Loreen den fjärde deltävlingens absolut största favorit. Själv försöker hon att inte tänka på det.

Eftersom jag gör något så annorlunda så känns det bäst min egen skull att tänka ”äh, jag åker ut men jag gör något jag tror på så det gör inget”.

Vissa skulle säga att hon har allt att förlora. Det håller Loreen inte med om.

Man kan förlora sin egoboost, men det gör man alltid förr eller senare. Det viktigaste är att man känner ”funkar jag för mig?”. För funkar man inte för sig själv så spelar det ingen roll hur mycket alla andra tycker att man är bra. Om jag skulle bli utslagen och känna ”fan, vad det här gjorde ont”, då är det dags för mig att börja jobba på min personliga utveckling.

Den här gången står jag inte där för att vinna utan den här gången står jag där för att jag vill representera något som jag tror på, säger Loreen inför Melodifestivalens fjärde deltävling.

”Den här gången står jag inte där för att vinna utan den här gången står jag där för att jag vill representera något som jag tror på”, säger Loreen inför Melodifestivalens fjärde deltävling.
Jag älskar att köra bil till den, säger Loreen om Statements. Hon använder också begrepp som vintage och back to the old school för att beskriva låten.

”Jag älskar att köra bil till den”, säger Loreen om ”Statements”. Hon använder också begrepp som ”vintage” och ”back to the old school” för att beskriva låten.
Loreen duckar alla frågor om favoritskap. Det är också av respekt för de andra artisterna, jag vill inte att det ska skapas någon dålig energi, säger hon.

Loreen duckar alla frågor om favoritskap. ”Det är också av respekt för de andra artisterna, jag vill inte att det ska skapas någon dålig energi”, säger hon.
Texten handlar om ett samtal med mitt karma, säger Loreen om sitt Melodifestivalbidrag Statements.

”Texten handlar om ett samtal med mitt karma”, säger Loreen om sitt Melodifestivalbidrag ”Statements”.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset