Loui Sand meddelade på Instagram att karriären var över. I podden "Utkast" förklarade stjärnan varför.
Loui Sand meddelade på Instagram att karriären var över. I podden "Utkast" förklarade stjärnan varför.

Handbollsstjärnan Loui Sand har ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori och karriären är över. 26-åringens beslut hyllas i idrotts-Sverige. "Den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig", säger Sand.

Det var på måndagskvällen som Sand, i podden ”Utkast” där också landslagskollegan Jamina Roberts medverkar, berättade om sitt beslut.

Stjärnan har brutit kontraktet med den franska klubben Fleury och ställt sig i kö för könsdysfori.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på, vilket på ett sätt har varit skönt. Jag är född i fel kropp. Jag väljer att gå ut med det på mitt egna sätt, med mina egna ord, berättade Sand, som spelat över 100 landskamper för Sverige och vunnit flera SM-guld med Göteborgsklubben Sävehof.

LÄS MER: Isabelle Gulldén avslöjar – är gravid: ”Vi är jätteglada”

Nu hyllas – och stöttas – 26-åringen stort på sociala medier.

”Tack för showen och att du är en förebild för folk att gå efter exakt det de själva vill ha”, skriver den landslagsmeriterade fotbollsanfallaren Kristoffer Peterson på Instagram.

”Du är en förebild! Världens bästa Loui. Fyfan vad du är bra! Så stolt!”, skriver fotbollsprofilen Anton Hysén.

Sveriges tidigare förbundskapten i handboll på damsidan, Per Johansson, skriver ”Finaste Loui” på Twitter.

Socialministern Annika Strandhäll (S) ville också visa sin uppskattning. ”Lycka till med allt som ligger framför dig. Modigt och betydelsefullt att du är så öppen”.

Flera av Sands landslagskollegor, bland annat Linn Blohm, Johanna Ahlm och Hanna Blomstrand, har kommenterat med hjärtan.

– All kärlek jag fått på Instagram och Facebook, privata meddelanden och vanliga meddelanden, det är helt obeskrivligt. Den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig. Jag blir jätteglad, det går inte att beskriva, säger Sand till SVT Sport.

Det här är könsdysfori

En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Källa: 1177 Vårdguiden 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Hej, detta är jobbigt och samtidigt befriande att berätta för er. Jag har nu valt att lägga handbollskorna på hyllan föralltid. Jag har brutit mitt kontrakt med mitt klubblag Fleury. Klubben och tjejerna har varit helt underbara. Tack ”alla” klubbar för dessa år. Tack alla tjejer jag fått äran att spela med och allt folk runtomkring idrotten. Tack för att jag har fått äran att bära den svenska landslagströjan i så många år, kom upp i mer än 100 landskamper. Trodde jag aldrig. Tack också mamma och pappa för att ni alltid har kört mig till matcher och träningar sen jag varit liten, framförallt att ni stöttar mig genom detta och älskar mig oavsett vad, samma med mina älskade polare. Jag älskar er. Det finns en anledning varför jag har slutat, detta kan ni lyssna på i utkastpodden (Spotify/podcaster) i extraavsnittet nu där jag lägger alla korten på bordet. Jag har lyssnat på avsnittet och jag låter väldigt känslokall och pratar om detta som ingenting. Men det var svårt att göra det på något annat sätt, stakar mig även på en del ord. Jag hoppas ni förstår och respekterar mitt beslut. Nu är det dags att leva mitt liv på riktigt ❤

Ett inlägg delat av Loui Sand🗽 (@louisand)

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll