Love, 25, har tröttnat på landstingets väntetider för att korrigera sitt kön. I stället köper han hormonpreparat från utländska sajter – en självmedicinering som både är olaglig och kan vara livsfarlig. – Jag har bara fått nog, säger han.

Nora Lorek/TT
Love har tröttnat på landstingets väntetider och självmedicinerar för att korrigera sitt kön. – Två år är lång tid när man går varje dag och tittar i brevlådan, säger han om väntetiden.
Love, en 25-årig transperson i Göteborg, avrundar dagen med att klippa upp förpackningen med testosteronkräm som beställts från en utländsk internetsajt och smörja in låren, magen och ryggen. Han har gjort det ­sedan början av januari och kommer att fortsätta livet ut för att kroppen han ­föddes i – med en snippa – ska bli manlig. Preparatet är recept­belagt i Sverige och olagligt att importera för privatpersoner.
 
– Det är ett större brott mot mig själv att inte göra det på egen hand. För vems skull skulle jag inte beställa hem det, för samhällets skull? Det skadar ingen annan än mig själv, säger han.
 
Hur ser du på hälsorisken?
 
– Jag vet att kroppen kan ta skada i längden, men det här är en temporär lösning i väntan på hjälp av experter.
 
 
Han känner andra transpersoner som också be­ställer hormonpreparat.
 
– Men det är ingenting som vi ständigt diskuterar. Det finns inte så mycket att säga förutom hur många gram testosteron man tar.
 
Love förklarar att han alltid har känt på sig att han egentligen är en man, men att han inte kunde artiku­lera känslan förrän han blev vuxen. En dag i början av förra året när han ögnade igenom strandbilderna från en solsemester i Sydostasien blev det plötsligt uppenbart att han var tvungen att ­vända sig till vården för att genomgå en könskorri­gering.
 
– Det var då jag verkligen insåg att jag inte tänker kompromissa med min kropp, jag kan ta tag i det här. Jag bestämde mig för att aldrig mer ha bikini.
 
 
Men processen drog ut på tiden. Det första mötet med vården i april förra året blev ett nytt möte, och ytterligare ett. Nu väntar Love på att få påbörja könsutredningen som är inplanerad i juni, som sedan kan dröja ett halvår eller mer innan han får en diagnos. Därefter kommer han att tvingas vänta på själva behandlingen. Love förklarar att han förväntar sig att det sammanlagt kan dröja minst ett år, kanske två, eller tre, innan allt är klart – tid som han inte har. Han planerar även att betala en plastikkirurg för att göra brösten plattare.
 
– Om man ser det på en hel livstid är det ingenting, men två år är lång tid när man går varje dag och tittar i brevlådan. Jag har bara fått nog.

Överläkaren: Kan vara livsfarligt

Överläkare Stefan Arver, verksamhetschef på Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, varnar för att beställa hem preparat från internet.

 – Man har ingen möjlighet att veta om det inne­håller någonting annat. 
 
Självmedicinering kan antingen vara verkningslös eller leda till att kroppens hormonnivåer blir för höga – som i sin tur riskerar att rubba ämnesomsättningen eller blodvärdena. Något som i förlängningen kan ­vara livsfarligt. 
 
– Kroppen riskerar att producera för mycket röda blodkroppar, blodet blir tjockt som gröt och får svårt att flyta omkring i ådrorna. Det kan ge en ökad risk för blodproppar, huvudvärk och andra saker som man inte mår bra av, som högt blodtryck.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset