ARKIVBILD.
ARKIVBILD.

Ska pojkar få vara Lucia? I samband med att den frågan dök upp på Rosjöskolan i Sollentuna kom musiklärarna Marie Sandelin och Cecilia Hage på en originell lösning. Istället för en ensam Lucia längst fram i tåget får hon sällskap av en "Staffan".

I en Facebookgrupp för musiklärare diskuterades den ständiga frågan huruvida pojkar ska få vara Lucia under luciatåg eller inte. Där kläcktes idéen om att istället för blott en Lucia komplettera tåget med en "Staffan", som går bredvid Lucian. 
 
Den idéen blir nu verklighet på Rosjöskolan i Sollentuna Norr om Stockholm där musiklärarna Marie Sandelin och Cecilia Hage arbetar, någonting också Aftonbladet skrivit om. 

► LÄS MER:  Ilska över förskolans Lucia-brev: "Jättestorm, men det är feltolkat"
 
 
– Vi ska motverka könsroller och ur det perspektivet är det positivt att låta kille vara Lucia. Men då hamnar man i en annan steretyop, att män och pojkar ofta får gå i rampljuset. Längre bak i historien är det alltid män som stått i rampljuset och fortfarande vet vi att killar tar mer plats och får mer uppmärksamhet, säger Cecilia Hage till Metro.
 
Cecilia Hage menar att det finns en problematik i att låta killar stå längst fram på vad som i princip är den enda tiden under skolåret där en kvinna hyllas, och att lösningen men en "Staffan" bredvid Lucian därför är den bästa.
 
– Det är alltid mer komplext än vad man tror med genus. Ofta har man rumpan bak var man än vänder sig och man får tänka noga och göra ett val. Ibland kan man behöva dela in i tjej- och pojkgrupper, det finns sådana metoder också. Men då hamnar man samtidigt i uppdelningen som man vill motverka så man måste fundera noga. 
 
Enligt Cecilia har initiativet mötts av positiva reaktioner.
 
– Under en repetition idag lottade vi fram Lucia och Staffan och det verkade gå bra, vi hörde inget gnäll utan det kändes bra. 
 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset