Ludwig "zai" Wåhlberg under major-tävlingarna i Kiev tidigare i våras.
Ludwig "zai" Wåhlberg under major-tävlingarna i Kiev tidigare i våras.

Svenska världsstjärnan om viktigaste delarna i Dota 2 och om livet efter miljonvinsterna.

Lite mer än en vecka efter den delade tredjeplatsen i majorturneringen i Kiev är Ludwig ”zai” Wåhlbergs besvikelse fortfarande stor. Svensken och hans lagkamrater i Evil Geniuses föll på mållinjen till finalen utslagna av OG – igen.

– Självklart är man ju missnöjd. Det var tredje stora förlusten mot OG i slutspelet. Det är fruktansvärt jobbigt. Man får vara lite nöjd att vi tog oss så långt. Men att säga att man är allt annat än missnöjd är att ljuga lite för sig själv, säger Ludwig ”zai” Wåhlberg.

19-åringen från Skara har spelat på elitnivå länge och redan när han var 14 år vann han internationella tävlingar. Då i Heroes of Newerth. I dag är han en av världens bästa supportspelare i Dota 2. En roll som betyder precis vad den heter.

LÄS MER: Team Secret bryter med svenska Dota 2-stjärnan

– Det viktigaste är att göra allt i sin förmåga för att lagets cores, de viktigare hjältarna, ska få ett så bra game som möjligt. Det gäller helt enkelt att vara så osjälvisk som möjligt, säger zai.

Vilket också leder till baksidan av att vara support. Trots att man har en ovärderlig roll i laget är det lätt att hamna i skuggan av de mer profilerade kärnspelarna.

– Jag tror att alla supportspelare vill vara där och vara i spotlighten. Självklart drömmer alla om att bli superstjärnan och inte den som får superstjärnan att se bra ut. Vill du vara centerback eller vill du vara Ronaldo, säger han och skrattar.

Nuförtiden går allt som har med det speltekniska att göra per automatik för Ludwig ”zai” Wåhlberg. I stället lägger laget mest fokus på draften, alltså valet av hjältar, som i den absoluta världstoppen kan vara helt avgörande för hur matchen går.

LÄS MER: Weppas: Om ingen pratar om det vi gör – då gör vi det bra

– Mycket av spelet går ut ifrån draftningen. Mer än 50 procent av spelet. Det finns väldigt många alternativ när man draftar. Det viktigaste är att lista ut motståndarens mönster och att lyckas dölja vårt eget så länge som möjligt, säger han och tillägger att 80 procent av strategitiden innan matcher går till att diskutera just valet av hjältar.

Framgången Ludwig ”zai” Wåhlbergs i internationella stortävlingar har inneburit ett rejält klirr i kassan. Han är en av de svenskar som har spelat hem mest pengar inom e-sporten. Men några större förändringar i livet tycker inte stjärnan att det har blivit.

– Jag började när jag var väldigt ung. När jag var 14–15 år vann jag väldigt stora summor. På det sättet har jag vuxit upp på ett sätt där det varit naturligt. Jag har nästan alltid haft ett stort överflöd av pengar för min ålder. Jag har aldrig sett det utifrån utan har vuxit in i det här, säger han.

Nästa gång det svenska proffset i Evil Geniuses har chans på revansch mot OG är i Manila masters 26-28 maj.

Zai:s tips för att bli bättre på Dota 2

”Det enklaste är att försöka att simulera det vi gör. Det vi gör i riktiga matcher är ganska svårt att koordinera i en vanlig match. På hög nivå är det väldigt lagcentererat. När man spelar solo är det inte samma fokus. Försöker man spela seriöst med kompisar så är det bra att kolla på hur vi gör eller hitta en annan duktig spelare och kolla hur den spelar.”

LÄS MER: Experten om svenskarna i Dota 2-majorn

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset