Som från ingenstans dök den upp, och fick över 5 000 Facebook-delningar på en natt. Men artikeln i Sydsvenskan ger en felaktig bild av svarta änkans utbredning i Sverige.

AP Photo/Phil Sandlin

Det är en artikel i Sydsvenskan om att den amerikanska giftspindeln svarta änkan kommit till Sverige som oroat sociala media-användarna under det senaste dygnet. I artikeln säger intendenten Bert Gustavsson på Naturhistoriska riksmuseet att den redan är här.

– Ett exempel är en kille i Värmland som importerat en bil från USA. Bilen stod i ett garage i tre år. När han skulle flytta på bilen kröp det fram spindlar. De hade alltså under tre år förökat sig, berättar han för Sydsvenskan.

Problemet är att artikeln är från 2008 och att spindlarna inte synts till sedan dess.

– Nej, inte ett enda fall har vi haft. Inte vad jag har hört i alla fall. Jag skulle säga att chansen för att de spindlarna som upptäcktes 2008 fortfarande lever är så gott som obefintlig, men tanke på hur kallt vi haft det i Sverige, säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det finns dock fortfarande en risk för att svarta änkan, precis som 2008, fortfarande skulle kunna anlända till Sverige på ett liknande sätt som då.

– Visst finns det en risk att den kommer hit med bilar men då skulle jag säga att det är en större risk att man är med om en bilolycka, säger Stigenberg.

Än så länge kan alltså spindelrädda sova lugnt. Så länge de inte gör det i förarsätet på en bil.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset