Brasiliens expresident Lula da Silva brast ut i gråt under en presskonferens i förra veckan där han slog tillbaka mot korruptionsanklagelserna mot honom som nu kommer att gå till rättegång.
Brasiliens expresident Lula da Silva brast ut i gråt under en presskonferens i förra veckan där han slog tillbaka mot korruptionsanklagelserna mot honom som nu kommer att gå till rättegång.

Den populäre ex-presidenten Lula da Silva har varit det sargade Arbetarpartiets kanske sista hopp om att komma tillbaka till makten i Brasilien. Men den kommande rättegången mot honom kan grusa hans chanser att ställa upp i nästa presidentval.

Det var med stora ord som åklagarna presenterade sitt åtal mot Lula da Silva under en timmes lång presskonferens i förra veckan. Lula, som ledde Brasilien 2003–2011, pekades ut som "den högste anföraren" i den enorma korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

När domaren Sérgio Moro på måndagen godkände åtalet tonade han dock ner de allvarligaste anklagelserna, som han kallade "tveksamma", och underströk samtidigt att beslutet att inleda en rättegång inte per automatik innebär en fällande dom.

Mutanklagad

De konkreta åtalspunkterna rör bland annat att Lula och hans fru ska ha tagit emot mutor i form av lyxrenoveringar av en strandlägenhet från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt. Den 70-årige expresidenten har nekat till att ens äga bostaden. Han står också, i ett separat fall, anklagad för att ha försökt hindra utredningen av Petrobrashärvan.

Åtalet är en i raden av rättsliga processer kring skandalen, som resulterat i flera fällande domar mot affärsmän och politiker från olika läger.

Kan stängas av

Lula da Silva och hans anhängare anser att rättegången mot honom är nästa steg i en politisk kampanj, efter att hans efterträdare Dilma Rousseff nyligen avsattes permanent från presidentposten i en riksrättsprocess, vilket ändade Arbetarpartiets (PT) över ett decennium långa styre.

Lula är enligt opinionsmätningar en av de ledande kandidaterna inför presidentvalet 2018 och det sargade PT:s kanske sista hopp om att repa sig från sin förtroendekris.

Man han riskerar flera års fängelse om han fälls, och om domen står sig efter en eventuell överklagan. Samtidigt stängs han av från att kandidera till offentliga ämbeten under åtta år.

Richard Drew/AP/TT
Brasiliens nuvarande president Michel Temer, som tagit över efter att Dilma Rousseff avsatts genom en riksrättsprocess, under ett tal i FN:s generalförsamling på tisdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset