Leksand tackar fansen efter säsongens första hemmaseger.
Leksand tackar fansen efter säsongens första hemmaseger.

Luleå är skakat och nu har fansen tappat tålamodet.Mitt under matchen mot bottenlaget Leksand, som Luleå förlorade med 0–4, vände hela Luleåklacken ryggen mot isen och sitt lag. Fem raka förluster börjar bli för mycket.– Det är naturligtvis tråkigt och jag förstår dem. Nu är situationen allvarlig för oss, säger Luleås tränare Stefan Nilsson.

Fem raka förluster och den målskillnad 0–9 på de senaste två matcherna har skapat en stor press inom laget. Speciellt efter det sätt som Luleå förlorade mot Leksand.

– Killarna var för ängsliga. Det kan vara en effekt på de matcher vi förlorat innan vi kom till Leksand. Här får jag ta på mig ansvaret att jag inte lyckats skapa en bättre harmoni och trygghet bland spelarna, erkänner Stefan Nilsson.

Långt möte

Efter förlustmatchen mot Leksand stängde Luleå in sig i sitt omklädningsrum. Den dörren var stängd väldigt länge. Tillslut kom en sammanbiten Stefan Nilsson ut:

– Nu har vi haft ett ordentligt prat. Jag har gett varje spelare möjlighet att inför övriga berätta hur se ser på situationen, säger han Stefan Nilsson och berättar att han pratade mindre och spelarna mer.

– Nu måste vi jobba för att komma tillbaka och spela efter grunderna. Det finns ingen annan möjlighet.

Han erkänner att pressen ökar från hockeytokiga Norrbotten:

– Jo, så är det och det får vi leva med. Där finns ett intresse och det får vi leva med.

Luleå mötte ett Leksand som gjorde säsongens bästa match. Dalalaget tog tag i matchen direkt. Den här gången fick Leksand också utdelning på chanserna, även om det var i underkant.

Genombrott

Det mesta roliga för Leksand var två 19-åringar som fick sina genombrott i hemmaarenan:

Den lille Oskar Lang gjorde 1–0 och Isac Skedung avgjorde två mål i andra perioden och avgjorde matchen.

Andra målet var häftigast. Isac Skedung kom fri i numerärt underläge och gjorde mål.

– Jag såg att Luleå bytte samtidigt som en av våra backar fick pucken, så stack jag, säger Isac Skedung, som inte var med i truppen när säsongen började. Han fick chansen och tog den när äldre leksingar blev skadade.

Leksands tränare Per-Erik Johnsson är glad att den nya generationen tar för sig:

– Han tillhör en av våra duktiga spelare som kommer från vårt J20-lag. Jag har sagt åt dem att inte vara blyga när det kommer upp i A-laget. Nu ser vi att de lyssnat.

Efter matchen, som var Leksands första hemmaseger, var Per-Erik Johnsson märkbart glad och tagen:

– Den här segern kommer att ge oss så mycket positiv energi. Vi visade vi också att vi verkligen kan spela bra hockey. Det är viktigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset