Henrik Lundqvist i samband med träningsmatchen mot Finland före World Cup.
Henrik Lundqvist i samband med träningsmatchen mot Finland före World Cup.

Goda nyheter för Tre Kronor.Målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist öppnar för spel i World Cup-mötet med Finland.– Det känns mycket bättre nu och jag är lättare i kroppen, säger han.

Någon längre vila var det inte tal om. Redan dagen efter Tre Kronors 2–1-seger mot Ryssland var Henrik Lundqvist, som missade World Cup-premiären på grund av feber, tillbaka i träning.

34-åringen var först ut på isen, körde igenom flertalet övningar med målvaktstränaren Stefan Lahde och var sedan med under hela Tre Kronors intensiva ispass i anläggningen i utkanten av centrala Toronto.

– Det var i två, kanske tre, dagar jag kände av det här. Det är någon form av infektion, sjukdom. Jag frös och svettades om vartannat i ett par dagar och var tung i kroppen, säger han.

– Men nu känns det bättre. Jag är positiv och hoppas kunna vara redo – men det är ju upp till Rikard (Grönborg, förbundskapten) att bestämma.

"För mycket ansvar"

Det handlar dock inte bara om ett beslut som vilar på förbundskaptenens axlar.

Målvakten vill först och främst se hur kroppen reagerar på träningen.

Om han inte känner sig helt frisk blir det inget spel mot Finland på tisdagskvällen.

– Målvaktsposten är ingen post där man kan känna sig fram. Antingen kör man hundra procent eller så kör du inte. Det är för mycket ansvar att gå ut och inte känna sig helt hundra, säger han.

Grönborg:

– Det var skönt att se honom tillbaka på isen och jag tyckte att han hade en bra träning, men jag har inte hunnit pratat med honom än. Vi ska prata om det när vi är tillbaka på hotellet och vi ledare ska sätta oss ner och diskutera saken, säger han.

– Just nu vet vi inte om han är hundra procent.

"Spelade väldigt bra"

I stället för spel mot Ryssland i Air Canada Centre tillbringade Henrik Lundqvist kvällen i hotellsängen.

Självklart kollade han på matchen – och han gillade vad han såg.

– Jag tycker att vi spelade väldigt bra, vi spelade smart. Vi skapade många lägen och släppte in till så mycket farligt förrän på slutet då de drog upp tempot. Överlag var det en jättebra match, säger han.

Senare under kvällen hann 34-åringen även se bitar av Finlands 1–4-förlust mot Nordamerika U23.

– Man ska inte dra för stora växlar på enstaka matcher. Vissa passar bättre mot visst motstånd. Det är bara att förvänta sig en väldigt tuff match. De kommer att kriga som de alltid gör och spela med hög intensitet, säger han.

– Det viktigaste är att man fokuserar på sin egen uppgift och inte anpassar sig för mycket efter hur de spelar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset