Elva raka matcher utan seger.Hur ska Tre Kronor egentligen få stopp på Ryssland i World Cup?– Vi måste kunna hantera deras fart, säger målvakten Henrik Lundqvist

Ryssland har blivit en mardrömsmotståndare för Tre Kronor. Efter 3–2-segern i VM 2004 i Ostrava, Tjeckien, har Sverige inte vunnit på elva raka möten i VM- och OS-sammanhang.

På söndag väntar en ny duell.

Den här gången i World Cup, och det är i Air Canada Centre i Toronto som Henrik Lundqvist hoppas på att Tre Kronor ska bryta den dystra trenden.

Enligt målvakten, som var med vid den senaste segern, måste Sverige agera disciplinerat, smart och undvika utvisningar.

– Tappar vi puck på fel ställe kommer det att gå fort. De har ett snabbt lag med skickliga spelare som kan ta vara på målchanser. Så vi måste spela disciplinerat, både när det gäller utvisningar och vår puckkontroll, säger han.

– Sedan måste vi nog vara rätt effektiva också. Det är mycket som krävs för att slå ett så bra lag.

"Kompakt och disciplinerat"

Utöver dessa avgörande element vill Lundqvist se att lagdelarna håller ihop över hela banan. På det sättet ska Tre Kronor kunna bemästra Rysslands kvicka spelvändningar.

– Blir vi för utspridda känns det som att det kan gå i 120, så det gäller att vi har ett kompakt lag. När de får upp farten är de bra på att skapa chanser, säger han.

Sverige kliver in i World Cup med två förluster på tre matcher; 2–3, efter förlängning, mot Finland och hela 2–6 i genrepet mot Europalaget.

Lundqvist utbytt i genrepet

Mot det ihopsamlade laget från Europa släppte Henrik Lundqvist in fem mål på 22 skott och blev utbytt sju minuter in i tre tredje perioden.

Men det är inget som bekommer honom inför World Cup-premiären.

– Jag förväntade mig inte att det skulle kännas toppen efter två matcher efter fyra månaders ledighet. Men jag kämpar och kör så mycket jag bara kan för att hitta den där känslan jag vill ha, säger Lundqvist.

– Sedan får jag bygga mitt spel för varje match som går. Det är bara hoppas att jag hittar det...

Efter Tre Kronors möte med Ryssland väntar Finland och sedan avslutas gruppspelet mot Nordamerika U23.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset