Förra matchen i Scandinavium blev så känslosam att Henrik Lundqvist själv blev överraskad.Fem år senare tänker han hantera känslostormen bättre.– Jag ska försöka njuta, samtidigt som jag försöker leverera och spela bra, säger Tre Kronors stjärnmålvakt inför landskampen mot Finland som också blir hans säsongspremiär.

I förlängningsförlusten mot Finland (2–3) på bortaplan i torsdags satt givne målvaktsettan Henrik Lundqvist på läktarplats.

På lördagskvällen kommer han tillbaka till rampljuset.

Dessutom i sin gamla hemmaarena Scandinavium inför nära och kära. Senast han spelade där var med NY Rangers i en träningsmatch mot Frölunda i september 2011.

– Det var en av de mest speciella matcherna jag har spelat. Jag trodde att jag skulle känna mycket, men inte så mycket som jag gjorde. Det var jättesvårt att fokusera under första perioden. Det var väldigt känslomässigt att ha föräldrarna här och spela mot brorsan, berättar Lundqvist efter landslagets fredagsträning i Scandinavium.

Fixat biljetter

Det finns två spelare till med Frölundaanknytning som återvänder till sin gamla hemmaarena. Superbacken Erik Karlsson, smålänningen som gjorde två säsonger i Frölunda och inte har spelat i arenan sedan 2009 och målsprutan Loui Eriksson som gör sin första match där på elva år.

Men ingen av dem har så stark Frölundakoppling som Henrik Lundqvist har. Han är inte bara kung i New York – det är han i Göteborg också efter två SM-guld (2003 och 2005) och så kopplingen till brorsan Joel, mästarkapten i våras.

TT: Har det ringt kompisar hela sommaren och bett om platser till matchen?

– Man har fått köpa loss lite biljetter, säger Lundqvist med ett skratt.

– Det betyder mycket för mig att vara här och köra det här lägret – jag njuter varje dag.

Första matchen

Samtidigt fokuserar han på att lägga känslorna åt sidan. För egen del handlar det också om säsongspremiär samtidigt som Tre Kronor ska ta nästa steg i förberedelserna inför World Cup som startar nästa helg.

– Det är tre, fyra månader sedan man spelade senast så man behöver ett par matcher för att hitta rätt. Man får ta det lite steg för steg, man behöver referenspunkter på vad man behöver jobba med. Det är därför vi har de här träningsmatcherna, det vore omöjligt att nå sin nivå med en gång, menar Lundqvist som säger att han inte har några problem med sin revbensskada.

– Det har inte varit några problem på isen. Det är vissa rörelser, som man kanske inte gör på isen, som när man reser sig upp och använder magmusklerna på ett sätt som jag inte gör i målet. Jag tycker inte att jag påverkas alls.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset