Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Henrik Lundqvist. Arkivbild.

De bidrar med kunskap, inspiration och några garv här och där.Rådgivarna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Daniel Alfredsson är omtyckta bland Tre Kronors spelare.– Det är bara positivt att de är med, säger Henrik Lundqvist.

Mats Sundin slutade 2009. Nicklas Lidström 2012. Och Daniel Alfredsson 2014. Nu är stjärntrion tillbaka i Tre Kronor – och är en del av laget som jagar framgång i World Cup i Toronto.

– Det är kul varje gång man går in i rummet och ser att de sitter där. Det är så kul att de är här. Även fast jag har spelat med alla tre, så har jag enorm respekt för allihop efter vad de har gjort för svensk hockey och för deras klubblag, säger Henrik Lundqvist.

"Mer professionellt"

Carl Hagelin:

– När de säger något vet man att det är viktigt. Det är personer som har vunnit mycket. Att de är med runt laget gör att det känns lite mer professionellt, säger han.

Nicklas Bäckström:

– Det är sådana spelare som man vill ha råd ifrån. De har varit med länge och har varit i alla situationer. Vi är ett ganska ungt lag ändå och det är av sådana spelare som vi ska lära oss sakerna, säger han.

Erik Karlsson gillar också att ha trion runt omkring sig under landslagssamlingen.

Samtidigt är han lite osäker på vad de har för roller.

– Det är svårt att säga exakt vad de gör. Men de behöver inte göra så jävla mycket, de behöver mest vara där. Det är skönt att ha någon att bolla med. De ser ju saker på det sätt som hockey ska ses, säger han.

"Tre tunga pjäser"

Henrik Lundqvist har koll på vad Sundin, Alfredsson och Lidström gör – och han tror att deras roller i Tre Kronor kommer att betyda än mer när det väl är dags för turneringen i Kanada.

– Den pondusen som alla tre har... De kan styra upp saker om det behövs. Där borta kommer man att få fajtas för rättigheterna; allt från uppvärmningsplats till omklädningsrum, säger Lundqvist.

– Det är detaljer som kan bli viktiga i sådana här turneringar. Då är det viktigt att ha med tre tunga pjäser när det är dags för förhandlingar.

Tre Kronor spelar första World Cup-matchen på söndag, mot Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset