Henrik Lundqvist deppar medan Europalaget jublar.
Henrik Lundqvist deppar medan Europalaget jublar.

Tre Kronor och Henrik Lundqvist hade en jättechans att nå en drömfinal mot Kanada.Men ett olyckligt mål i förlängningen raserade World Cup-drömmen.– Det känns tungt. Jag tycker vi har alla kvaliteter för att utmana Kanada, men nu får vi inte den chansen. Det svider, suckade målvaktsstjärnan besviket efter 2–3-förlusten mot Europalaget.

Lundqvist, 34, var en av de stora hjältarna när Tre Kronor vann OS-guld i Turin 2006.

Men det var tio år sedan, därefter har titlarna lyst med sin frånvaro för honom i landslaget,

Efter OS-finalförlusten mot Kanada i OS i Sotji hade Lundqvist hoppats på en finalrepris i World Cup och chansen för Sverige att vinna turneringen för första gången.

"Går emot oss"

Men baksidan på Tomas Tatars skridsko skar sönder den drömmen. Då hade 3.43 spelats av förlängningen och målet var Tatars andra i matchen.

Lundqvist hade gått ned bakom målet för att slå bort pucken, men Mats Zuccarello stoppade den vid sargen och slog in pucken framför mål. Lundqvist räddade första läget.

– Det är ett par grejer som händer som går emot oss lite, de får igenom passen genom vår back, och han blir ensam framför mål. Jag kommer tillbaka, men får inte den vridningen jag vill ha. Jag gör den första räddningen, men den tar på skridskon och går in. Det händer ganska fort, sade Lundqvist.

– Vi hade bra känslor i omklädningsrummet efter den sena kvittering (genom Erik Karlsson). Vi gjorde en smart match, men de är vassa när de får sina lägen, sade han.

Sista chansen?

Blicken var tom och ögonen var nära att tåras av besvikelse på målvaktsstjärnan från New York Rangers där han satt vid ett mindre podium i pressrummet omgiven av journalister.

Med OS-förhandlingarna just nu i ett dödläge mellan NHL, IOK och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kan det här ha varit sista chansen för 34-åringen att vinna något stort med landslaget.

– Man vet inte när nästa gång blir, man försöker bara göra så bra man kan när man får möjligheten. Det är klart att det svider lite. Vi får analysera vad vi kunde ha gjort bättre i dag och i turneringen, men jag hoppas få fler chanser. Vi får se vad som händer med OS, sade Lundqvist om framtiden med landslaget.

Vare sig han är med eller inte nästa gång tror han på en bra landslagsframtid.

– Tittar man på stommen bland backarna så har vi unga spelare som har många fina år kvar både i landslaget och i NHL. Det kommer alltid att bli några ändringar, några av killarna blir äldre, men det finns väldigt bra unga spelare, sade Lundqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset