Fredrik Lindström och Kristian Luuk och styrt "På spåret" sedan 2009. "Det är fortfarande lika kul. Till och med lite roligare! För nu känner jag mig så bekväm och trygg i studion så att jag kan vara mycket mer i nuet och njuta", säger Kristian Luuk. Arkivbild.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk och styrt "På spåret" sedan 2009. "Det är fortfarande lika kul. Till och med lite roligare! För nu känner jag mig så bekväm och trygg i studion så att jag kan vara mycket mer i nuet och njuta", säger Kristian Luuk. Arkivbild.

"På spåret" är tillbaka för 27:e gången. Programledaren Kristian Luuk utlovar en spännande säsong. – I år går jag in med extra entusiasm, säger han.

Ända sedan premiären 1987 har "På spåret" varit ett av SVT:s underhållningsflaggskepp. Kristian Luuk tror att de ihållande tittarframgångarna beror på att det är ett "sådant där program som man måste se när det sänds".

– För att man vill tävla med andra precis när det händer. Det har ju blivit ett slags evenemang som engagerar väldigt många tittare. Sedan är det ju i grund och botten ett väldigt fiffigt tv-format som gör att tittarna får känna sig smarta när de kan svara på saker som de tävlande inte kan, säger han.

Tävla i app

I år tar man det ett steg längre då man lanserar en app där tittarna kan mäta sina kunskaper mot dem som tävlar i rutan i realtid. I övrigt handlar de stora nyheterna mer om vilka som deltar än förändringar i själva programmet.

– Vi är väldigt försiktiga med att ändra. Jag tror att det också är en av styrkorna – att vi vågar sitta still i båten, säger Kristian Luuk.

Flera nya ansikten dyker upp i "På spåret" i vinter. Kristian Luuk berättar att det alltid är spännande att se hur de ska klara sig.

– Personligen är jag väldigt peppad på Sigge Eklund och Malou von Sivers. De känns som ett fint, udda par som förmodligen kompletterar varandra väldigt bra. Dessutom visar det sig att de är gamla kompisar privat. Och så är vi väldigt nyfikna på hur långt journalistvännerna Kristin Lundell och Johan Hilton ska klara sig, säger han.

Drömtävlande

Kristian Luuk och Fredrik Lindström har varit programledare och domare i "På spåret" sedan 2009. Och än så länge ser de inte slutet på sin resa.

– Fredrik och jag har nog några fler säsonger i oss. Årets inspelningar var bland de roligaste på flera år, säger Kristian Luuk.

Trots alla tävlande som passerat revy under åren har de fortfarande också några namn som de drömmer om att få se i dressinen eller i första klass.

– Ett drömlag skulle tillsammans kunna vara Margot Wallström tillsammans med Gina Dirawi. De skulle nog täcka in väldigt många ämnesområden tillsammans. Annars har vi försökt få med Göran Persson och Leif GW Persson varje år men de har tackat nej, så nu har vi slutat fråga, säger Kristian Luuk.

"På spåret" sänds i SVT1 på fredag klockan 20.00.

Björn Larsson Rosvall/TT
"Jag har blivit mycket mer allmänbildad. Nu vinner jag nästan alltid när vi spelar TP i sommarstugan", säger Kristian Luuk som lett "På spåret" tillsammans med Fredrik Lindström sedan 2009. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT
Kristian Luuk och Fredrik Lindström tillsammans med några av årets tävlande i "På spåret": Ronny Svensson, Isobel Hadley-Kamptz, Charlotte Gyllenhammar, Anne-Lie Rydé, Kristin Lundell, Bea Uusma, Åsa Sandell, Jan Hermansson, Karin "Kakan" Hermansson, Johan Hilton, Kalle Lind och Göran Hägglund. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset