Manusförfattaren Cilla Jackert är en av tre som skrivit "Lyckoborgen", årets julkalender i Sveriges Radio. Arkivbild.
Manusförfattaren Cilla Jackert är en av tre som skrivit "Lyckoborgen", årets julkalender i Sveriges Radio. Arkivbild.

Årets julkalender i radio bjuder barnen på överdådigt sockrade drömmar. I "Lyckoborgen" får de fundera kring vad lycka är.

Det är en stor fråga som ställs när Sveriges Radio P4 sänder årets julkalender. Vad är lycka, undrar manusförfattarna Alex Haridi, Daniel Karlsson och Cilla Jackert. I "Lyckoborgen" öppnar 9-åriga Sasha en julklapp som inte är till henne och dras via en snöglob in i en magisk lyckoborg. Där bor de utvalda som får allt de vill ha.

– Vi försöker att vara ganska konkreta kring vad lycka kan vara. Vi ska inte snuva folk på längtan efter materiella saker, men lycka är ju bredare än så, vilket är aktuellt kring jul, säger Cilla Jackert.

Hon har tidigare skrivit främst för tv, och är känd för serier som "Spung" och filmen "Känn ingen sorg". Att göra radio för barn är en helt ny utmaning, säger hon. Tre ikoniska barnboksscener inspirerade henne: Pippi Långstrump i godisaffären, Karlsson på taket som gör sin kuckelimuckmedicin och när Krakel Spektakel ska köpa en klubba. Serien flirtar skamlöst med barnen, enligt Jackert. Men allt är inte sött som glimmar.

– Det är mycket socker inblandat men det finns också lyckorum där man inte får hål i tänderna, säger hon och poängterar att serien är full av fantasi.

– Det vi hoppas är att barnen ska tänka på hur deras egen lyckoborg ser ut.

Serien börjar sändas den 1 december.

Mattias Ahlm
Illustratören Stina Lövkvist och manusförfattarna Cilla Jackert, Alex Haridi och Daniel Karlsson.
Stina Lövkvist
I årets julkalender på radio bjuds barnen in till Lyckoborgen. Illustration av Stina Lövkvist.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset