Sök traineeplatser som ännu inte finns att söka. Det kan vara din biljett till drömjobbet, enligt Adeccos senior rådgivare Christian Rähn. 
 
För att skapa dig ett försprång i konkurrensen om de mest attraktiva traineeprogrammen bör du lobba in dig hos rekryterarna i god tid. Det menar Christian Rähn, senior rådgivare på Adecco.
– De är så himla populära de här programmen. Du försvinner om du inte har någon typ av koppling till dem innan du söker, säger han. 

Men det räcker inte bara att lyfta på luren. För att göra ett bra intryck krävs både finess och timing. Ringer du vid fel tillfälle kan det snarare stjälpa än hjälpa dig. 
– Många hör av sig när det är dags att söka och då är slussarna oftast stängda, de hinner inte ta ditt samtal då. Samtidigt får du inte höra av dig för tidigt, då kommer företagen inte ihåg dig. 

Om man tänker söka på våren tycker Christian att man bör höra av sig efter jul. Då planerar de för programmet men har ändå inte alltför mycket att göra. Men även om samtalet delvis är till för att presentera dig för företaget, menar Christian att det viktigaste är att du själv ska få ut något av det. 
– Du kan berätta om din bakgrund och fråga om de tycker att programmet passar dig. Skulle traineejobbet inte bli aktuellt finns det en chans till att ditt samtal leder till andra positioner på företaget. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset