Förhandsfavoriten Veronica Maggio vann flest Grammisar - tre stycken. Men det var Lykke Li som plockade hem de tyngsta, årets artist och årets album.

Den svenska musikbranschen samlades på Kungliga operan i Stockholm under tisdagen för att summera det gångna musikåret.

Med mestadels kvinnliga artister i täten i nomineringslistan var den stora frågan: Vem skulle bli galans drottning, storfavoriten Veronica Maggio eller uppstickaren Lykke Li?

Svaret blev bägge två. Lykke Li hade fem vinstchanser och vann två priser. Men det var inte vilka som helst utan två av de tyngsta: årets artist och årets album för skivan "Wounded rhymes". Hon fanns dock inte på plats för att ta emot sina priser.

Veronica Maggio hade hela sju nomineringar och vann tre Grammisar: årets pop, årets kompositör och årets textförfattare. Det sistnämnda, som hon delade med Christian Walz var hon mest nöjd med.

– Jag är hemskt glad att vi plockade bort textraden "Nu är alla i mitt kök och äter thai". Med det kvar hade vi nog inte stått här, sade hon under sitt tacktal.

Det tredje tunga priset, årets låt, är det enda svenska folket får rösta fram. Valet föll på Avicii (Tim Bergling) och hans jättehit "Levels". Den hett efterfrågade dj:n fanns liksom Lykke Li inte på plats utan fick i stället tacka via ett förinspelat inslag. Avicii blev tvåfaldigt belönad eftersom han även plockade hem priset som årets innovatör.

I kategorin hårdrock/metal gick priset till förhandstippade Graveyard som belönades för sin platta "Hisingen blues".

– Vi vill tacka två kategorier människor. De som tjänat pengar på oss, som skivbolaget. Och så de som förlorat pengar på oss, som familj och vänner, sade trummisen Axel Sjöberg när bandet tog emot priset.

Albumeaktuelle Thåström fick äran att öppna hela tillställningen med titelspåret från sin senaste skiva "Beväpna dig med vingar". Andra artister som stod för underhållningen var bland andra Markus Krunegård, Tove Styrke tillsammans med Gnucci Banana och Amanda Jenssen.

En av svensk musiks riktiga veteraner, Björn Skifs, blev årets mottagare av hederspriset.

– Jag vet nu hur farsan kände sig när han fick sin guldklocka efter 40 år på SJ. Lång och trogen tjänst är inte att förakta, sade en stolt Björn Skifs.

Galan leddes av Ola Salo från numera insomnade The Ark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset