SAV är ett helkvällsäventyr för både matnördar och matälskare.
SAV är ett helkvällsäventyr för både matnördar och matälskare.

Malmö är krogtätt med mängder av riktigt bra prisvärda alternativ. Men var tillbringar du en välsmakande lyxig helkväll i vintermörkret utan att bränna hela julklappsbudgeten? Vi tipsar om en halvny och två prisvärda nykomlingar.

MJ’s, Mäster Johansgatan 13

Skånskt med sydländskt stuk

På bara några månader har marknadsavdelningen på MJ’s lyckats sjösätta ett hipstermecka för trettioplussare med tonårsabstinens. Det är här som stans hippaste krogpublik dricker kulörta drinkar, firar nöjesguidens trettiofemårsdag och lussevakar med rapparen Joy M’batha.

I restaurangen basar Frida Nilsson (före detta Kitchen & Table på Malmö Live) och det är inte bara fasaden i matsalen som grönskar. Fokuset i köket är skånskt plantbaserat med protein som tillbehör. Men smakerna rör sig betydligt längre söderut än Skåne. Det avslöjar inte minst den jättelika luftigt smöriga briochen som inleder måltiden och som följs av ett pärlband av rätter med smaker från Medelhavet. Till exempel en ångad vacker kålrätt med getmjölksyoghurt och harissa toppad med mandlar och skånska rapsblommor. Eller den köttiga sötnötiga pumpan med en bit krallig kolgrillad bläckfiskarm och nattsvart bläckaioli.

Kockens val av fyra rätter för 375 kronor är inte bara ett fynd – det är ett gastronomiskt kap.

LÄS MER: Här är bästa shoppingen i Malmö

Restaurang Mutantur, Erik Dahlbergsgatan 12

Smårätter och vegovänligt

Alexander Sjögren har en imponerande meritlista som toppas av att han representerade Sverige i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or. På hans första egna restaurang på Davidshall är det (tack och lov) långt ifrån finkrogsstelt och menyns kombinationsmöjligheter är legio. De sympatiskt prissatta rätterna, många av dem vegetariska, är alla i förrättsstorlek och det är upp till dig om din fyrarätters ska gå på en modest trehundring eller dra iväg mot 700.

Oavsett tycker vi inte att du ska missa det pocherade ostronet (ta två om du har spenderbyxorna på) eller den smakpackade tacon med friterad kalvbräss. Den annars så blygsamma persiljeroten som här fås i lyxförpackning med miso, svamp och kål går heller inte av för hackor. Häng i baren och kolla in kockarna in action eller tag plats vid ett av borden längs fönstren – här är stämningen lika kul som maten.

SAV, Vindåkravägen 3

När du vill gå hela vägen

Okej, det medges att en meny för 750 spänn har svårt att kvala in under budget-flagg men mer pang för pengarna är svårt att uppbringa i Malmö med omnejd. SAV är ett helkvällsäventyr för både matnördar och matälskare och i menyn ryms hela tretton kreativa serveringar där den röda tråden är kockarna Sven och Alexanders hejdlösa experimentlusta och kärlek till allt som växer och lever i naturen.

Tänket är nynordiskt med massor av spännande skogsfynd på tallrikarna, som omogna, fermenterade björnbär, tallknoppar och tartar på abborre från sjön hemma i Småland. Men smakerna är allt annat än snipiga trots att det fermenteras och picklas en hel del här på gården i Vindåkra. Istället är mycket sådär smörigt och maffigt som vi längtar efter en kall decemberkväll – och brödserveringarna med briocher nedbäddade i varma vetekorn och Sydsveriges smarrigaste rostbröd är helt enkelt to die for. Allt serveras med spännande drycker – naturviner och egenkomponerade juicer, safter och hemkörd kombucha.

LÄS MER: Fem julbord i Malmö värda ett besök

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om krog Malmö