Nyheter Sverige

Lyxbåt upp och ner utanför Möja

En grynna satte stopp för lyxbåten i Stockholms skärgård.
En grynna satte stopp för lyxbåten i Stockholms skärgård.

Lyxbåten rände på en grynna i Stockholms skärgård. Nu guppar 20-miljonersbåten upp och ner utanför ön Möja.Fem personer räddades från båten, skriver båtmagasinet Hamnen.

Jonas von Matérn blev vittne till när båten gick på grund och var den som ringde sjöräddningen.

– Jag stod med ryggen till, men en person som var med mig sa "den där båten ser väldigt konstig ut". Vi hade hört något som smällde till, så jag vände mig om och såg att den låg i en ganska bra vinkel, så jag trodde bara att det var focken (förseglet) som smällde när han kryssade, säger han till TT.

Men ganska snabbt visade det sig att det var värre än så.

– Sen sa personen jag var med "nej men nu ser det väldigt konstigt ut" och då låg den nästan 90 grader ner i vattnet och då förstod jag att de hade tappat kölen.

Lyxseglaren har troligen gått på en grynna och knäckt åtminstone delar av kölfenan. Flera småbåtar åkte snabbt fram till båten och Sjöräddningssällskapet var på plats inom tio minuter, berättar Jonas von Matérn.

Fem personer, varav två tonåringar, räddades från båten. En av dem hade hamnat i vattnet och var, enligt Hamnen, "rejält traumatiserad".

Trots att olyckan skedde lördag förmiddag ligger båten under söndagen fortfarande upp och ner på samma plats.

– Den har en röd kon som kustbevakningen satt på igår, vid det här laget sitter hela riggen i botten, säger Jonas von Matérn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset