Lyxkök ger fler vattenskador Johan Karlsson och Stefan Bågenholm bilar ur i badrummet i en fuktskadad lägenhet där också köket var skadat.
Lyxkök ger fler vattenskador Johan Karlsson och Stefan Bågenholm bilar ur i badrummet i en fuktskadad lägenhet där också köket var skadat.

De senaste tio åren har antalet vatten-skador ökat. Och den stora ökningen är köken. – Det är en tickande bomb, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

De senaste tio åren har antalet registrerade vattenskador i Sverige ökat, från 77 000 år 2000 till 98 000 år 2010.

– Vi är inne i en brytning där allt börjar bli gammalt. I och med att ingen gör stambyten, så blir det att man lappar och lagar rören. Det är en tickande bomb, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

De flesta skadorna sker i badrum, vilket beror på att rören installerats fel, eller på för stor belastning.

– Badrum i dag ska vara ganska avancerade. Ledningarna är inte dimensionerade för det trycket, säger Bratt.

Uppstickaren är dock köken som från att bara ha haft en spis och kylskåp, nu ska rymma både kolsyremaskin, ismaskin och diskmaskin.

–  Folk får vad de betalar för. De köper billiga diskmaskiner och inser inte att maskinerna går sönder och då kan bidra till stora vattenskador, säger Peter Bratt.

För att komma till rätta med problemen tror Peter Bratt att köket måste klassas som ett våtrum, och få en helt annan typ av krav på sig när det byggs.

–  Om jag hade parkettgolv i tvättstugan skulle du reagera och fråga hur jag tänkt. Men med köken är det precis omvänt. Det är inte konstigt att det blir vattenskador.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset