Utbudet på bostadsrätter till salu är betydligt större än vad det normalt brukar vara.
Utbudet på bostadsrätter till salu är betydligt större än vad det normalt brukar vara.

Bostadsmarknaden i Stockholm fortsätter uppåt och under det gångna året har priserna stigit i samtliga kommuner. Inför det kommande amorteringskravet väljer allt fler att sälja sin bostadsrätt. ”Normalt lägger vi ut cirka två till tre objekt per mäklare varje fredag, nu är det ibland upp till fem stycken”, säger mäklaren Angelica Hermansson.

Den första juni införs de nya amorteringskraven som innebär  att nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent årligen ska amorteras med två procent av lånebeloppet. Lån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent amorteras med en procent. Inför det hårdare kraven väljer allt fler att sälja sin bostadsrätt i Stockholm – där  priserna är allra högst. 

– Det är tydligt att många velat få ut sin bostad till försäljning innan amorteringskravet införs, säger Tobias Darnell, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Södermalm.

►LÄS MER: Amorteringskrav på bolån införs – det här innebär det

Enligt mäklaren Angelica Hermansson är utbudet betydligt större än vad det normalt brukar vara.

– Det finns väldigt många bostäder till försäljning i Vasastan och även köparna finns, trots att en del just nu är lite avvaktande innan amorteringskravet införs. Normalt lägger vi ut cirka två till tre objekt per mäklare varje fredag, nu är det ibland upp till fem stycken och försäljningstempot är fortsatt högt, säger hon.

– På Östermalm märker vi av att det kommande amorteringskravet och det har gjort en del köpare osäkra. Majoriteten av bankerna har haft amorteringskrav som motsvarar den nya lagen det senaste året och min bedömning är därför att utvecklingen kommer att fortsätta efter att införandet, säger Johan Ekenstam, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

►LÄS MER: Så funkar amorteringskravet – i sju enkla steg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi Bostad