Mäklaren berättar att falska budgivare används ofta för att trissa upp bostadspriserna.
Mäklaren berättar att falska budgivare används ofta för att trissa upp bostadspriserna.

Tycker du också att priserna på bostadsmarknaden har stigit lite väl fort? Nu avslöjar Aftonbladet att mäklare i Sverige ofta fuskar för att trissa upp priset på bostäderna.

Bostadspriserna i Sverige fortsätter att stiga, och i Stockholm nådde nyligen snittpriset 80 000 kronor per kvadratmeter. Men nu avslöjar Aftonbladet att dessa miljonaffärer ofta inte går lagligt till.

– Har man svårt att få igång en budgivning så är det lätt att ta en genväg genom att lägga in en bulvan eller en fejkad budgivare som lägger ett bud, ett startbud, säger en anonym mäklare som Aftonbladet har talat med.

– Eller om du vill trigga upp en budgivning så lägger du ett högre bud med någon som inte finns. Det vanliga är väl att du använder en bekant som sen kan styrka att han eller hon har varit med på budgivningen även om hon inte ens har sett objektet.

Mäklaren säger att falska budgivare är utbrett på flera mäklarfirmor han har jobbat på, men trots det är det väldigt få mäklare som anmäls eller fälls för denna typ av fusk. Dock är det dubbelt så många mäklare som varnas nu jämfört med för tio år sedan, skriver Aftonbladet.

Och antalet mäklare som anmäls har också ökat markant. Förra året gjordes 304 stycken anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen, där den enskilt vanligaste orsaken rörde budgivningen, rapporterar Aftonbladet.

– Absolut, det är bedrägeri, säger mäklaren.

– Men hela yrkeskåren jobbar generellt på provision så vi måste få till en affär, så vi tar genvägar ibland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mäklare