Priserna på bostadsrätter i Stockholm har legat still de senaste månaderna, enligt Mäklarstatistik. Men en annan mätning från Valueguard Index att de har de sjunkit kraftigt i maj. Samtidigt är det allt färre objekt som är till salu under sommaren.

TT/Helena Landstedt/Janerik Henriksson

Senaste mäklarstatistiken, visar på stillastående eller svagt stigande priser de senaste månaderna, från mars till maj. Bostadsrättspriserna på Stockholmsmarknaden har dock legat still. 

– Våren överhuvudtaget i år, till och med maj, har varit i paritet med föregående år, med samma nivåer. Det har varit en svag förändringstakt på priserna, säger Lars-Erik Nykvist, vd Fastighetsbyrån.

LÄS MER: Rekordfå unga har egen bostad 

Men enligt mätföretaget Valuegards beräkning har försäljningspriserna på lägenheter Stockholm gått ner i maj månad, den största nedgången sedan de började sina mätningar 2008.
Underlaget är det samma som för Mäklarstatistiks rapport, inrapporterade bostadsförsäljningar som genomförts med fastighetsmäklare.
Skillnaden förklaras i hur försäljningssiffrorna beräknas, Mäklarstatistik beräknas på ett genomsnittligt kvadratmeterpris. Valueguards metod tar hänsyn till vilken typ av bostad som säljs.

– Om det säljs mycket små lägenheter eller som ligger centralt går priset upp. Det indexet vi har korrigerar det, vi försöker mäta den generella utvecklingen. Vi jämför också månad för månad, säger Lars-Erik Ericsson, vd Valueguard Index till Metro. 

Utbudet av bostäder var under maj månad större än samma månad förra året, då många ville sälja sina bostäder innan amorteringskravet trädde i kraft. 

– Det påverkade framförallt utbudet i maj, då det såldes många enheter. Men effekten är övergående, för många banker har redan tagit in motsvarande regelverk i hanteringen innan den 1:a juni, säger Lars-Erik Nykvist på Fastighetsbyrån.   

LÄS MER: Så funkar amorteringskravet – i sju enkla steg 

Som en följd av att många bostäder gick ut på marknaden redan i maj innebär att det är mindre objekt till salu i början av juni. Sedan amorteringskravet infördes har mäklare vittnat om att marknaden kyldes ner. 

– Om det har en prispåverkan överhuvudtaget återstår att se. Sommaren är en ganska speciell period, det säljs ganska lite, säger Lars-Erik Nykvist och fortsätter: 

– För storstäder är det av tradition lägre omsättning på sommaren, för vare sig köpare eller säljare är kvar i stan. En viktig värdemätning ser vi först i höst när marknaden går igång igen. 
 

LÄS MER: Så påverkas du av det nya amorteringskravet 

Fastighetsbyrån

Lars-Erik Nykvist. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi