Låga utgångspriser lockar många till visning. Men när budgivningen drar igång rusar den ofta långt över vad de flesta spekulanter är beredda att betala. Metro har pratat med mäklarna bakom den senaste tiden största prisökningar.

Trots att Mäklarsamfundet tar avstånd från lockpriser ökar antalet anmälningar om detsamma. Och under de senaste tre månaderna har över 400 bostadsrätter ökat med över 50 procent i pris, enligt statistik från Hemnet.

Metro har pratat med några av de mäklare vars lägenheter ökat mest i pris, för att höra deras sida.

Tvåa i Hammarbyhöjden, Stockholm. Ökning: 78 procent.

Utgångspris: 2 495 000 kronor.

Slutpris: 4 450 000 kronor.

Ökning: 1 955 000 kronor (78 procent).

Hur kunde den gå upp så mycket?

– Alltså, jag vet faktiskt inte. Alla är jätteförvånade. Det måste vara något väldigt unikt. Den ligger högst upp med hiss, men hade ett renoveringsbehov. Det var några budgivare som gärna ville ha den och många hade redan sålt sina lägenheter och fått bra för dem och då blir det att man byter pengar på något vis, säger Suzanne Frejvall, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling.

Var utgångspriset rimligt?

– Det var en tvåa och för tvåorna brukar vi gå ut där. Sedan hade den fler kvadratmeter men det var fortfarande en tvåa som inte går att göra om till en trea. Hade det varit en möjlig trea så hade jag nog haft ett högre utgångspris.

Kan man inte se det som ett lockpris?

– Med facit i hand, självklart så är det det man tänker på men det var defintivt inte det som var syftet, utan det här är en tvåa och de brukar sluta vid tre miljoner och det var min värdering.

Tvåa i Älvsjö, Stockholm. Ökning: 64 procent.

Utgångspris: 1 595 000 kronor.

Slutpris: 2 610 000 kronor.

Ökning: 1 015 000 (64 procent)

Mäklaren Maximillian Broman vid Fastighetsbyrån ville inte svara på telefon men skickade följande svar på mejl:

Varför gick den upp så mycket?

– Mycket tur och tillfällighet. Jag hade tre spekulanter som fick en förhandsvisning och alla tre blev kära i lägenheten. Detta resulterade i att alla tre ville köpa innan ordinarie visning och därav en stark budgivning.

Varför var begärda priset så lågt?

– Det var inte begärt pris utan ett utgångspris. Anledningen till utgångspriset var en analys av hur det gått för liknande projekt i närheten. Vi hade en identisk lägenhet på andra sidan gatan som var till salu två veckor innan med ett utgångspris på 1 995 000. I en sekelskiftesfastighet (mer attraktiv) med inga bud eller besökare.

Liknande objekt i området ser ut att ha gått för över två miljoner sedan en tid tillbaka, är 1,6 ett rimligt utgångspris?

– Se svar ovan.

Tvåa i Bergsjön, Göteborg. Ökning 60 procent.

Utgångspris: 750 000 kronor.

Slutpris: 1 195 000 kronor.

Ökning: 445 000 kronor (60 procent).

Hur kunde den gå upp så mycket?

– Utgångspriset var satt utifrån det lägre intervallet som fanns i värderingen. Sedan var det ett jättestort intresse och den blev dyrare än i princip de flesta lägenheter i den föreningen alla kategorier. Anledningen till att jag lade ut den så billigt, om jag får försvara mig, var att det var mycket att göra med den. Det var ett renoveringsobjekt, säger Henrik Nilsson, mäklare vid Kontrakta.

Var det ett rimligt utgångspris?

– Ja, det var det. Om du vill kan du få exakta uppgifter för föreningen både före och efter.

Hur ser du på diskussionen om lockpriser och att anmälningarna ökar?

– Jag jobbar rätt mycket med mina kollegor i denna fråga och vi försöker som de flesta mäklare ligga så rätt det går. Vi försöker väl ligga någonstans med en felmarginal på plus minus tio procent. Sedan finns det en och annan lägenhet eller hus som blir extrema.

Tvåa i Bergsjön, Göteborg. Ökning 74 procent.

Utgångspris: 870 000 kronor.

Slutpris: 1 510 000 kronor.

Prisökning: 640 000 kronor (74 procent).

Hur kunde den gå upp så mycket?

– Ja, det är inte riktigt min sak att svara på. De ville ha den, de gillade den och de hade möjlighet att betala. Det beror på vilka som kommer på visning och vad de är villiga att betala, säger LisaMarie Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Men är det en normal prisuppgång?

– Nej, det är svårt att svara på. Man ska inte räkna på att alla går upp så mycket, det beror på skick, läge, vad som finns ute på marknaden. Det är många faktorer som spelar in i det. Man ska inte räkna med en sådan procentuell ökning. Vill du ha mer fakta om statistik så är det bättre du ringer vår kontorschef. Jag sitter i en budgivning och vill inte hålla linjen upptagen.

Är utgångspriset rimligt?

– Det utgångspriset är baserat på tidigare försäljningar i området. Du har statistiken och kan kolla att de allra flesta ligger däromkring. Jag har lite svårt att svara mer utförligt just nu då jag sitter i en budgivning och inte vill hålla telefonlinjen upptagen.

Trea i Nydala, Malmö. Ökning: 58 procent.

Utgångspris: 895 000 kronor.

Slutpris: 1 415 000 kronor.

Ökning: 520 000 kronor (58 procent).

Hur kunde den gå upp så mycket?

– Jag skulle nog egentligen vilja säga att jag är väldigt förvånad över att priset steg såpass mycket som det gjorde. Jag sålde en annan lägenhet i samma trappuppgång bara två veckor tidigare och den såldes för en miljon trots att den var i bättre skick, med renoverat kök och badrum, säger Annamaria Svensson, mäklare vid Fastighetsbyrån.

Var detta ett rimligt utgångspris?

– Ja, om man ska se till vad som sålts tidigare i föreningen och med tanke på att jag sålde en bättre lägenhet för miljonen, utan budgivning, så skulle jag vilja säga att jag satte ett rimligt utgångspris här.

Men är en sådan stor prisökning normalt?

– Nej, det skulle jag inte säga egentligen. Varken jag eller säljarna trodde att det skulle bli den här kraftiga uppgången och de hade varit nöjda med betydligt lägre nivåer. Det blev så klart en jättebonus för deras del. Men det fanns över huvud taget inga indikationer på att det skulle bli en sådan prisutveckling.

Tvåa vid Nobeltorget, Malmö. Ökning: 55 procent.

Utgångspris: 1 095 000 kronor.

Slutpris: 1 700 000 kronor.

Prisökning: 605 000 kronor (55 procent).

Hur kunde den gå upp så mycket?

– Vi kan säga såhär. Nobeltorget på denna sida vägen har inte ökat lika mycket som andra delar. Om vi ser utvecklingen på andra sidan gatan så har prisökningen skett lokalt, den har legat uppe ett tag men så har det inte varit på denna sida, säger mäklare Sophie Henfeld vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Utbudet är jättelågt i hela Malmö men att denna skulle nå upp i denna nivå hade vi ingen aning om. Det är utbud och efterfrågan som styr. Här var efterfrågan hög.

Men utgångspriset är inte orimligt?

– Nej, vi har redan där ett förhöjt pris. Det var ett högre utgångspris än vad de gått för i föreningen. Om snittet ligger på 1,2 och jag sagt till säljare att 1,1 det får vi, men har vi tur så får vi 1,2 eller 1,3 vore fantastiskt. Men att gå över 1,3 finns det ingen statistik som stödjer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset