Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Här mellan kollegorna Hassan Rouhani från Iran och Vladimir Putin från Ryssland, vid ett möte i Baku i augusti. Arkivbild.
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Här mellan kollegorna Hassan Rouhani från Iran och Vladimir Putin från Ryssland, vid ett möte i Baku i augusti. Arkivbild.

Han har kallats diktator och genomkorrupt.Nu vill Azerbajdzjans president Ilham Aliyev ändra författningen så att han får ännu mer makt – och hans son så småningom kan ta över.

Det oljerika Azerbajdzjan har på senare år blivit alltmer diktatoriskt under Aliyev. Oppositionen har krossats.

Men i våras hände något. Ett tiotal regimkritiker släpptes ur fängelse. Behövde regimen blidka en kritisk västvärld för att oljepriset rasade?

Kanske inte längre i så fall.

– I augusti skedde många gripanden som verkar kopplade till folkomröstningen om författningen den 26 september, säger Jane Buchanan på Europaenheten vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Flera bedömare delar analysen. I flera fall används också förevändningen att oppositionella gripna påstås tillhöra Gülenrörelsen. Den beskylls av grannlandet Turkiet för kuppförsöket där i juli.

Fortsatt dynasti?

Aliyev har redan sett till så att presidenten kan omväljas hur många gånger som helst. Nu föreslås att hans mandatperiod förlängs från fem till sju år, att han får utlysa nyval, tillsätta mäktiga vicepresidenter, att mötesrätten begränsas, med mera.

– Det är anmärkningsvärt hur presidentmakten ökas, säger Buchanan.

Den nedre åldersgränsen för presidentämbetet, 35 år, slopas och den för parlamentariker sänks från 25 till 18.

– Ilham Aliyevs son kan därmed beredas chansen att med tiden bli presidentkandidat, säger Gubad Ibadoghlu, azerisk demokrati- och antikorruptionsaktivist.

Sonen Heydar är 19 år. Ilham Aliyev, 54, efterträdde sin far, som också hette Heydar.

Väst kan trycka på

Ibadoghlu är i Sverige för att informera regering och riksdag om läget. Han lyfter också fram ett förslag som är illavarslande om korruptionen ska bekämpas: att ägare till företag som vinner statliga upphandlingar ska få vara hemliga. Tidigare har just presidentfamiljen avslöjats med att äga företag som kommit över stora statliga tillgångar. Svenska Telias partners är exempel på sådana företag.

Det finns många möjligheter för EU, USA, och internationella finansiella institutioner att trycka på regimen, anser Buchanan.

– Tillfället kunde knappt vara lägligare, med tanke på det låga oljepriset och att staten söker finansiering till stora olje- och gasprojekt, säger hon.

Argument för att ändra författningen är att det är krångligt att hålla val ofta, att ett eventuellt krig med ärkefienden Armenien kräver stark presidentmakt, och att ett kuppförsök som det i Turkiet ska kunna slås ned militärt utan parlamentets godkännande.

Alexander Nemenov/AP/TT
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbild.
Lauren Toub/HRW/TT
Jane Buchanan på enheten för Europa och Centralasien vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Henrik Montgomery/TT
Gubad Ibadoghlu, azerisk demokrati- och antikorruptionsaktivist.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset