Män överskattar sin attraktionskraft.
Män överskattar sin attraktionskraft.

Vill hon... eller vill hon inte? Antagligen inte. Män överskattar nämligen sin sexuella attraktionskraft, medan kvinnor underskattar den. Men även om många män är ute på tunn is, är strategin inte så dum som den verkar.

I det komplicerade samspel som ständigt förekommer oss människor emellan tillhör sexuella signaler bland de svåraste att tyda. För att ta reda på mer lät forskare vid University of Texas at Austin i USA 200 manliga och kvinnliga studenter genomgå en sorts speed-dejting.

Därefter fick de uppskatta hur gärna de kunde tänka sig att ha en kortare sexuell relation med respektive partner samt deras egen sexuella attraktionskraft.

Det visade sig att män ofta överskattar sin förmåga, i förhållande till vad kvinnorna hade svarat. För kvinnorna var det tvärtom. De män som kvinnorna ansåg som attraktiva underskattade däremot ofta sin egen dragningskraft.

Så vad är smartast? Att vara mindre attraktiv, men tro det omvända. Eller de facto vara en hunk – utan att förstå det själv.

Rent evolutionärt, resonerar forskarna i Psychological Science, är det första att föredra. Det resulterar i fler förhållanden, även om det också lär bli en del pinsamma avvisanden. Den omedvetne snyggingen, däremot, löper en klar risk att bli helt utan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset