Hudterapeuten Cecilia Hedström vaxar benen på Fredrik Röök på salongen Grooming i Stockholm.
Hudterapeuten Cecilia Hedström vaxar benen på Fredrik Röök på salongen Grooming i Stockholm.

Rakat, vaxat eller vildvuxet? Trenden just nu är tydligt kal. Allt fler tar bort håret på hela kroppen – både män och kvinnor.

Sommarklassikern att raka bikinilinjen och benen har blivit en minimistandard och även allt fler män tar bort kroppshåret. Många rakar eller vaxar sig på hela kroppen för att känna sig snygg på beachen. Unga tar gärna bort allt hår även i underlivet.

Karin Fahlström som driver salongen Grooming i Stockholm som riktar sig bara till män märker en tydlig ökning av antalet män som kommer till salongen. För några år sedan var det betydligt mer laddat för män att ta bort hår på kroppen.
– Vad är fåfånga och vad är okej? På samma sätt som med hudvårdsprodukter kan det vara provocerande att män rakar eller vaxar sig. De som gör det nu skäms inte för det. Det har blivit mycket fokus på kroppsbehåring just de senaste åren. Trendsättare kommer nog snart att börja svänga åt att ha lite mer hår på kroppen, men att kanske trimma det mer, säger hon.

Att gå på salong och vaxa sig är ett smärtsamt, men effektivt sätt att bli av med kroppshåret. Resultat håller längre och är stubb-fritt i och med att hårstråna rycks bort i stället för skärs av med hyvel.
– På sommaren blir det ju lite mer synligt. Killar påverkas mycket av framför allt idrottsmän. David Beckham och Fredrik Ljungberg till exempel, som lite grann lever på sitt utseende också, kör rakat på stora delar av kroppen. Och många som har tatueringar på kroppen tar bort hår för att tatueringarna ska synas, säger Karin Fahlström.

Fortfarande är det många kvinnor och män som vänder sig till salonger för att ta bort generande hårväxt, men allt fler killar kommer till salongen bara för att göra sig snygga.
– Är det bröst-mage är det för att man tycker det känns fräschare och trendigt. Ben och armar är inte lika vanligt bland män, men det förekommer, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset