En halkig och torr vinter anses vara förklaringen till ökningen av farliga partiklar i Stockholms innerstad.
En halkig och torr vinter anses vara förklaringen till ökningen av farliga partiklar i Stockholms innerstad.

Torr vinter och gatudamm till följd av sandning gör luften mer hälsovådlig för stockholmare. Mängden farliga partiklar ökade i början av året, skriver Sveriges Radio.

De tre första månaderna för året sotar ner statistiken över farliga partiklar i stockholmarnas luft, enligt Sveriges Radio.

Trots dubbdäcksförbud på vältrafikerade gator som Hornsgatan i innerstaden, visar mätningar att mängden hälsovådliga partiklar i luften ökat med tio procent just där, jämfört med samma period förra året.

”Vädret styr väldigt mycket”

– Det är mycket beroende på vädret, tajmingen, partiklarna kommer ju bara upp när körbanan är torr så att hur de torra perioderna ligger är väldigt viktigt, så att vädret styr väldigt mycket, säger Michael Norman, miljöutredare på Stockholms miljöförvaltning till Sveriges Radio.

LÄS MER: Nya siffror: Över 100 000 fler parkeringsböter förra året

Den torra vintern i kombination med intensiv sandning av vägbanorna i och med halkan tidigare i vintras är sannolikt vad som fått nivåerna att öka.

Partiklarna kan orsaka sjukdom

Det är de så kallade PM10-partiklarna som släpps fria när dubbdäck nöts ner av asfalten och som ökar på ett sandat underlag. Partiklarna kan om de andas in orsaka hjärt- och lungsjukdomar.

– Sedan några år tillbaka har Stockholms gator sprutats med dammbindande medel som ska minska mängden partiklar, säger Michael Norman till Sveriges Radio.

För att komma till rätta med problemet helt krävs dock att trafiken i Stockholm minkar generellt.

LÄS MER: Expert om koldioxid-utsläppen: ”Svenskar lever långt över vad som är hållbart”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset