I den omskrivna domen sänkte hovrätten straffet eftersom de inte ansåg att det var en grov våldtäkt. De två männen våldtog kvinnan efter varandra - och inte samtidigt, menade de. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen.

TT

Riksåklagaren Anders Perklev vill att Högsta domstolen prövar om en gruppvåldtäkt ska bedömas som en grov våldtäkt. 

Det var i mars förra året som en kvinna blev våldtagen av två män utanför Göteborg. De tre hade träffats på en krog och kvinnan följde med männen efter stängning. På en rastplats norr om Varberg våldtogs kvinnan av de två männen. En av männen är fortfarande oidentifierad.

LÄS MER: Männen våldtog kvinnan efter varandra – därför sänks straffet

Tingsrätten dömde den 30-årige mannen till 4,5 års fängelse för grov våldtäkt, för att det var två gärningsmän som ”agerat tillsammans och i samförstånd”. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning, de sänkte brottet till ”våldtäkt” och därmed även straffet.
Hovrätten menade att kvinnan uppfattade det som att hon var ensam med den ena gärningsmannen, när den andra lämnat bilen och att den andre just då inte deltog i övergreppet. 

Hovrätten ansåg att männen bara hjälpt varandra när de flyttat på kvinnan, men att det inte var tillräckligt för att det ska bedömas som en grov våldtäkt. 
 

LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäker 

Den 30-årige mannens straff sänktes till 3,5 års fängelse, för våldtäkt och narkotikabrott. 

Domen kritiserades av flera juridiska experter, rättsexperten Sven-Erik Alhem och förbundsordförande i Brottsofferjouren sa tidigare till Metro: 

– Jag tycker att domen är dålig. Den präglas av en överlägsen manssyn från 1800-talet. 

​Riksåklagaren vill nu att Högsta domstolen ska pröva hovrättens dom. Han vill att HD ska pröva om en gruppvåldtäkt ska bedömas som grov våldtäkt när fler än en person förgriper sig på offret. 

– Vi gör bedömningen, precis som tingsrätten, att om man tittar på hur lagstiftningen ser ut borde det här bedömas som en grov våldtäkt, säger riksåklagaren Anders Perklev till TT.

LÄS MER: Här är sanningen bakom "våldtäktslandet" Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott