De rosa balarna har gjort succé – snart kan de få sällskap.
De rosa balarna har gjort succé – snart kan de få sällskap.

De rosa ”traktoräggen” har tagit över de svenska åkrarna till förmån för bröstcancerforskning – nu är det männens tur. ”Det är jätteroligt att kampen mot prostatacancer uppmärksammas”, säger Emma Magnusson på Prostatacancerförbundet.

För varje bal som packas i Rosa plast går 175 kronor till bröstcancerforskning och får samtidigt den som ser balarna påminns om alla kvinnor som drabbas.

Nu har tillverkaren Trioplast börjat experimentera med blå plast till stöd för kampen mot prostatacancer.

– Vi är naturligtvis intresserade och har diskuterat det, säger Torbjörn Wahlström, chef för utveckling och växtodlingsprodukter hos Lantmännen till  Land Lantbruk.

Men innan åkrarna kan prydas av blå bumlingar finns det en hel del utveckling kvar. Det är nämligen inte så enkelt som det verkar att bara byta färg. 

► LÄS MER: Därför är det bra att få utlösning ofta

– Man måste ha pigment som är hållbara så att de inte bleknar eller släpper ifrån sig färg och är hälsomässigt godkända. Det finns pigment som är godkända för detta, men de har problem med att det bleks, säger Göran Ericson, marknadsdirektör på Trioplast till Värnamo Nyheter.

Dessutom är det blå pigmentet mycket dyrare än det rosa, berättar han, så någon måste vara villig att betala mellanskillnaden. 

I Nya Zeeland, där den rosa kampanjen startade, experiment med blå plast pågått redan sedan i höstas. 

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och 2 400 män dör årligen av den. Ändå får sjukdomen inte tillräckligt mycket uppmärksamhet, menar Prostatacancerförbundet. De vill införa ett allmänt screeningprogram för alla män över 45 för att cancern ska upptäckas i tid, ungefär som för mammografiundersökningar för bröstcancer hos kvinnor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset