Thailand är en av av världens största fiskexportörer.
Thailand är en av av världens största fiskexportörer.

Tvångsarbetet inom den Thailändska fiskeindustrin är ett utbrett problem rapporterar människorättsorganisationen Human rights watch. Arbetarna skyddas inte av några lagar och blir utnyttjade enligt den nya rapporten.

Human rights watch (HRW) har intervjuat 240 arbetare från bland annat Kambodja och Burma, men även kaptener, fartygsägare och FN-arbetare. Intervjuerna har sammanställs till en rapport och en film som under tisdagen presenteras för bland annat EU-parlamentet.

LÄS MER: Larm inför VM i Ryssland – minst 17 döda byggarbetare

Trots omfattande reformer av den thailändska regeringen om att stoppa tvångsarbetet inom fiskeindustrin är det fortfarande ett stort problem i landet. Enligt människorättsorganisationen kommer majoriteten av de som tvingas till tvångsarbete från andra länder i Sydostasien.

Arbetarna tvingas in i arbete där de blir betalda mindre än minilönen i Thailand som ligger på ungefär 38 kronor per dag. Arbetarna är inte skyddade av thailändsk lagstiftning och de har ingen rätt till att organisera sig fackligt skriver HRW.

Nam Hak är från Kambodja och har tidigare varit en tvångsarbetare i Thailand.

– Jag kom till Thailand för att försörja mina föräldrar, men jag blev lurad. De sa att vi skulle arbeta på en fabrik som tillverkar konservburkar till fiskindustrin, men de satte oss på en fiskebåt. Många utav oss har aldrig ens varit på en båt förut, säger Nam Hak i HRW:s film.

Han berättar att han och hans medarbetare var rädda.

– De tvingade oss upp på en båt med sparkar. Jag funderade på att springa därifrån men de sa att de skulle betala människor som skulle jaga ifatt mig och slå in mitt huvud om jag gjorde det, säger Nam Hak.

LÄS MER: Byggarbetare kan dö av hettan i VM-värdlandet Qatar

Thailand är en av världens största fiskexportörer och levererar mycket fisk till både EU och USA. 2015 fick Thailand en så kallat gult kort-varning av EU. Det innebar att om inte Thailand löste problemen skulle sanktioner införas mot landet.

Enligt Human rights watch har de lagar som Thailand införde för att stoppa tvångsarbetet inte gett några konkreta förbättringar och inom vissa områden har situationen till och med förvärrats.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset